Magas rangú EU-s képviselőknek prezentálták az áttekintést Brüsszelben. Ennek oka az, hogy elérkezett az idő, hogy visszajelzések érkezzenek a politikai, jogi és szociális fejlődésről az európai parlamenti választások közeledtével.

"Habár van okunk az ünneplésre, a mozgalmunk tisztában van azzal, hogy még milyen sok nehézség vár ránk. Itt van például az LMBTI menekültek helyzete. Csak néhány európai ország biztosítja számukra az alapvető jogokat, holott egyre nagyobb szükség van az üggyel kapcsolatos szabályozásokra," nyilatkozta Evelyne Paradis, az ILGA-Europe vezérigazgatója.

"Felfigyeltünk arra, hogy közéleti személyiségek és vallási vezetők részéről egyre gyakoribb a gyűlöletbeszéd. A pride-okat és más nyilvános eseményeket betiltják, vagy nem biztosítják a megfelelő védelmet számukra. Az is előfordul, hogy megtámadják az emberi jogok védelmezőit. Ezen események fényében, arra szólítjuk fel a politikai vezetőket, hogy kötelezzék el magukat az LMBTI emberek jogainak szükségszerű és megérdemelt védelme és kibővítése mellett.”Az áttekintés részletes leírást ad az egyes országok helyzetéről, íme néhány példa:

Az áttekintés részletes leírást ad az egyes országok helyzetéről, íme néhány példa:

  • Két közép-ázsiai ország először szerepel az áttekintésben: ezek Tádzsikisztán és Kirgizisztán.
  • Az Európai Unió Bíróság az azonos nemű párok számára inkluzív módon tisztázta a “házastárs” fogalmát - vagyis minden párral ugyanolyan módon kell bánni amikor azok EU tagországokon belül élnek a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogukkal
  • Dzsender és LMBTI ellenes narratívák az Isztambuli Egyezmény kapcsán, mely a nők elleni és a házasságon belüli erőszak ellen lép fel.
  • Egyre nagyobb biztonsági és védelmi kockázattal kell az emberi jogvédőknek szembenézniük. Európa szerte voltak incidensek, melyek között szerepelt fizikai bántalmazás, szóbeli agresszió, kínzás, gyilkosság és sérültek a gyülekezéshez, szervezet alapításhoz és kifejezéshez való jogok.
  • Több az ENSZ Egyetemes Időszakos Felülvizsgálata (UPR) során tett javaslat is született, többek között gyűlöletbeszéddel, erőszakos cselekedetekkel, LMBTI emberek fogvatartásával és megölésével, interszex gyerekeken végzett szükségtelen műtétek tiltásával és a gyülekezéshez való szabadsághoz való jog gyakorlásával kapcsolatban.

Idén az éves áttekintés bemutatása, először előzte meg az ILGA-Europe által készített Szivárvány térképet és index kiadását, mely májusban fog a tényekre reflektálni.

A Magyarországról kiadott áttekintés elkészülésében a Háttér Társaság és a Transvanilla Transznemű Egyesület szakértői segítettek. 

A teljes Annual review 2019 itt érhető el https://www.ilga-europe.org/annualreview/2019