Transvanilla Transznemű Egyesület

Szabad és egyenlő - interszex ismertető

Interszex, interszexualitás

Mit jelent az, hogy interszex?

Az interszex emberek mindkét biológiai nem nemi jellegzetességeivel született személyek (elsődleges és másodlagos nemi szervek, kromoszómák, hormonok), akik biológiai jellemzőik alapján nem határozhatóak meg a női vagy férfi test fogalma alapján.

Az interszexualitás gyűjtőfogalom, mely természetes testi adottságok széles skáláját jelenti. Néhány esetben az interszex jelleg már születéskor látható, más esetekben nem jelenik meg egészen pubertáskorig. Némely kromoszomális interszex tulajdonság egyáltalán meg sem jelenik a fizikai jellemzőkben.

Szakértők szerint az interszex tulajdonságokkal születettek aránya a népesség 0,05-1,7%-a, a magasabb érték hasonló a vörös hajúak számához. Az interszex a biológiai nem jellegzetességeire vonatkozik, és elkülönül az egyén szexuális orientációjától vagy nemi identitásától. Egy interszex ember lehet heteroszexuális, meleg, leszbikus, biszexuális, aszexuális, identitása pedig lehet női, férfi, mindkettő, vagy egyik sem.

Testük különbözősége miatt az interszex gyerekek és felnőttek gyakran szembesülnek megbélyegzéssel, sérülnek emberi jogaik, mint például az egészséghez és testi épséghez való jog, szenvedéstől és rossz bánásmódtól való mentesség, valamint az egyenlőség és a diszkriminációtól való mentesség.

Testi épség

Általános gyakorlattá vált, hogy az interszex gyermekeket szükségtelen sebészi beavatkozásoknak és egyéb procedúráknak teszik ki azért, hogy a külsejüket a bináris nemi sztereotípiákhoz igazítsák.
Ezek a gyakran visszafordíthatatlan eljárások tartós terméketlenséget, fájdalmakat, inkontinenciát, a szexuális érzékelés elvesztését, és egész életen át tartó mentális problémákat, mint például depressziót okozhatnak. Rendszerint ezek a beavatkozások az érintett személy tájékoztatása és teljeskörű, szabad akaratából történő beleegyezése nélkül történnek, mert még túl fiatal a döntéshozásban való részvételhez. Ezáltal sérülhetnek a testi épséghez, szenvedéstől és rossz bánásmódtól való mentességhez való jogai, valamint az a joga, hogy káros beavatkozások nélkül élhessen.

Az ilyen eljárásokat gyakran a kulturális normák, nemi szerepek, és az intersz emberekkel szembeni diszkriminatív nézetek alapján indokolják az interszex emberek társadalmi integrációja érdekében.
A diszkriminatív hozzáállás sohasem igazolhatja az emberi jogok olyan jellegű sérülését, mint a kényszerkezelés vagy a testi épséghez való jog megsértése.
Az államoknak harcolniuk kell a káros sztereotípiák és a diszkrimináció ellen, nem pedig erősíteni azokat. Az ilyen beavatkozásokat, eljárásokat gyakran állítólagos egészségügyi előnyükkel is indokolják, de gyakran gyenge bizonyítékok alapján javasolják őket anélkül, hogy olyan alternatív megoldások szóba kerülnének, amelyek megőrzik a testi épséget és tiszteletben tartják az egyén autonómiáját.
Sajnos ezeket a nézeteket és a társadalmi nyomást gyakran az orvosok hozzáállása is tükrözi, csakúgy, mint az interszex gyermekek szüleié, akik beleegyeznek, sőt támogatják a beavatkozásokat anélkül, hogy azok egészségügyileg indokoltak, szükségesek vagy sürgősek lennének; teszik mindezt annak ellenére, hogy sérthetik az emberi jogi alapelveket.
A beavatkozások nagyon gyakran a beleegyezés teljes hiányában, és azok rövid- illetve hosszú távú következményeinek ismerete nélkül történnek; anélkül, hogy a döntéshozó előzetesen bárkivel kapcsolatba lépne, mint például interszex személyekkel vagy azok családjaival.

Számos interszex felnőtt, aki gyerekként keresztülment ilyen műtéten, az interszex jelleg megszüntetését övező szégyenről és megbélyegzésről számol be, valami nagymértékű testi és lelki szenvedésről, amit a kiterjedt, fájdalmas sebek okoztak. Emellett sokan úgy érezték, bele lettek kényszerítve olyan biológiai és társadalmi nemi kategóriákba, amelyek nem illenek rájuk.
Az ilyen, egészségügyileg indokolatlan, kéretlen műtétet vagy kezelést tiltani kellene, mivel visszafordíthatatlan, és igen nagy hatással van a testi épségre és autonómiára. Az interszex gyerekeknek és szüleiknek megfelelő tanácsadást és támogatást kellene kapniuk a kortársaktól is.

Diszkrimináció

Az interszexu személyek gyakran válnak diszkrimináció áldozataivá, amikor interszex mivoltukra fény derül, vagy amikor a társadalom tagjai úgy ítélik, hogy nem felelnek meg a nemi normáknak. A diszkriminációellenes törvények gyakran nem tiltják az interszex személyek megkülönböztetését, így ők védtelenek maradnak a diszkriminációval szemben számos területen, mint például egészségügyi ellátás, oktatás, közszolgáltatás, munkavállalás és sport.

Az egészségügyi szakembereknek gyakran nincs meg a szükséges képzettsége, tudása és rálátása ahhoz, hogy az interszex személyek sajátságos egészségügyi szükségleteit figyelembe vegyék, hogy megfelelő ellátást biztosítsanak számukra, és hogy tiszteletben tartsák az interszex emberek autonómiáját és jogát a testi épséghez és egészséghez.
Az interszex emberek gyakran ütköznek korlátokba és diszkriminációba abban az esetben is, amikor módosítani szeretnének a nem megjelölésén a születési anyakönyvi kivonaton vagy a hivatalos iratokban. Az interszex sportolók pedig számos speciális akadályba ütköznek. Nem egy olyan eset ismeretes, amikor női sportolók kizárásra kerültek interszex tulajdonságaik miatt. Igaz, hogy az interszexualitás önmagában nem biztosít jobb teljesítményt, vannak azonban bizonyos, a teljesítményt befolyásoló fizikai eltérések, mint például a magasság vagy az izmok növekedése, ezek pedig nem képezik vizsgálat tárgyát.

Védelem és jogorvoslat

Az interszex személyeket a jogsértésektől szükséges volna védelmezni. Az ilyen eseteket ki kellene vizsgálni, és az elkövetők ellen vádat emelni. Az áldozatoknak hatékony jogorvoslatot kellene biztosítani, beleértve a jóvátételt és a kártérítést.
Szükséges lenne továbbá az interszex emberek véleményét is kikérni a jogaikat érintő törvények és eljárásmódok kidolgozásában.

Pozitív fejlemények

Ausztráliában 2013-ban elfogadták a Nemi Diszkriminációról (Szexuális Irányultság, Nemi Identitás és Interszexuális Státusz) Szóló Törvénymódosítást, az első olyan törvényt, ami az interszexu státuszt egyértelműen a tiltott diszkrimináció hatálya alá helyezi. Az Ausztrál Szenátus továbbá vizsgálatot indított az interszex személyek nem önkéntes vagy kényszerített sterilizációjával kapcsolatban.
Máltán 2015-ben fogadták el a Nemi Identitásról, Nemi Kifejezésről és Nemi Jellegről Szóló Törvényt, mely elsőként tiltja meg a fiatalkorúak beleegyezés nélküli, nemi jelleggel kapcsolatos műtétjét és kezelését. A törvény szintén tiltja a nemi jelleg alapján való megkülönböztetést.

Cselekvési pontok

Államok:

 • Az interszex gyermekek nemi jelleggel kapcsolatos, egészségügyileg indokolatlan műtétjének és kezelésének tiltása, testi épségük védelme és autonómiájuk tiszteletben tartása
 • interszex személyek és családjaik számára megfelelő tanácsadás és támogatás biztosítása
 • interszex tulajdonságok, jelleg vagy státusz alapján való megkülönböztetés tiltása az oktatási, egészségügyi, foglalkoztatási, sport, és közszolgáltatási területen, valamint az ilyen jellegű megkülönböztetés elleni fellépés kezdeményezése
 • interszex személyekkel szembeni jogsértések vizsgálatának biztosítása, a feltételezett elkövetőkkel szemben eljárás indítása, az áldozatok számára hatékony jogorvoslat, jóvátétel és kártérítés biztosítása
 • az ország emberi jogi szervezetei vizsgálják és kísérjék figyelemmel az interszex személyek emberi jogi helyzetét
 • az interszex személyek születési anyakönyvi kivonatán és hivatalos iratain szereplő nemi megjelölés módosításához könnyített eljárás törvénybe iktatása
 • egészségügyi és emberi jogi szempontból megfelelően képzett egészségügyi személyzet biztosítása, akik az interszex gyerekek és családjaik számára megfelelő tanácsadást és ellátást tudnak nyújtani, valamint tiszteletben tartják az interszex személy autonómiáját, testi épségét és nemi jellegét
 • képzett személyzet biztosítása a törvényhozás, bevándorlás, végrehajtás, egészségügyi ellátás, oktatás és egyéb hivatali eljárási területeken, akik tiszteletben tartják és egyenlő bánásmódban részesítik az interszex személyeket
 • annak biztosítása, hogy az interszex személyeknek és szervezeteknek lehetőségük legyen felszólalni és részt venni a kutatásban, törvénykezésben és a jogaikkal kapcsolatos intézkedésekben

Média:

 • szerepeltesse az interszex személyek és csoportok véleményét az újságokban, televízióban és rádióműsorokban
 • objektíven és kiegyensúlyozott módon mutassa be az interszex személyeket és jogaikkal kapcsolatos aggályokat
 • kerülje az interszex személyek szexuális orientációjával és nemi identitásával kapcsolatos feltételezéseket

Te, a barátaid és mások is sokat tehetnek:

 • szólaljatok fel az interszex személyeket érintő diszkrimináció vagy erőszak bármilyen formája ellen
 • emlékezzetek arra, hogy egy interszex személy lehet bármilyen szexuális orientációjú és nemi identitású


Ha sérültek a jogaid mert interszex ember vagy, vagy további kérdésed van, akkor bátran írj nekünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre!


Forrás: UNFE

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Programok

2019 jan. 23
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 25
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 26
02:00PM - 06:00PM
Szivárvány önsegítő csoport
2019 jan. 28
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 30
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák

Nem jogi elismerése

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

IGENT A NEMRE! - adjukössze kampány

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: hétfő - szerda - péntek 16-18
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203