Transvanilla Transznemű Egyesület

340 ezer dollárt gyűjtött a brit streamer a transznemű gyerekeket és szüleiket segítő alapítványnak

Pin It


A brit Harry Brewis, ismertebb nevén H.Bomberguy, a hétvégén egy 57 órás megállás nélküli jótékonysági stream keretében végigjátszotta az 1999-es Donkey Kong 64 című játékot, és közben 340 ezer dollárnyi adományt1 szerzett a Mermaids alapítványnak.

Az alapítvány a transznemű gyerekeknek és szüleiknek nyújt tanácsadást, terápiát, valamint lehetőséget, hogy közösséget alkothassanak, hogy egy ezen problémával küzdő család se érezhesse egyedül magát.

A jótékonysági stream ötlete azért merült fel, mert nemrég a magát feminista szakértőnek valló, ír Graham Lineham humorista kampányt indított az alapítvány ellen, mert az elnyerte a brit Nagy Lottó Alap egy díját, ami 5 év alatt közel fél millió font segítséget jelentett volna a szervezetnek. Ennek hírére döntött úgy a baloldali Youtuber hbomberguy, hogy felkarolja az ügyet, és megpróbál minél több pénzt gyűjteni az alapítványnak, ám senki nem gondolta, hogy mekkora siker lesz az ügy. Az eredeti 3, majd 10 ezer dolláros célt 34-szeresen sikerült túlteljesíteni a történelmi jelentőségű jótékonysági megmozduláson a transz emberek jogaiért.

Az esemény nem csak azért rendkívül fontos, mert sikerült több évre elegendő pénzalapot biztosítani a többek között transz fiataloknak öngyilkossági forródrótot biztosító szervezetnek. A stream során rengeteg vendég tetté tiszteletét, a baloldali YouTube neves képviselőitől (PhilosophyTube, Shaun, Lindsay Ellis, ThreeArrows), transznemű közszereplőkön és aktivistákon át (ContraPoints, Paris Lees, Chelsea Manning) egészen az amerikai Demokrata párt progresszív szocialista szárnyához tartozó Alexandria Ocasio-Cortezig, aki idén az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának valaha volt legfiatalabb női képviselője lett.

A angol nyelvű mainstream és közösségi médiában nagy figyelmet kapó stream még akkor is több ezres nézőszámmal büszkélkedhetett a két és fél napos futása alatt, amikor a hbomberguy órákon át aludt és a játék helyét a vendégekből álló talk show vette át. A közösségi médiában összesen több millió követővel rendelkező vendégek ráirányították a figyelmet olyan rendkívül fontos kérdésekre, mint a transznemű tinédzserek rendkívüli arányban növekedő öngyilkossági kísérletei és az ezek elkerülésére nélkülözhetetlen szülői, terápiás és orvosi segítség. A játék melletti beszélgetésben részt vett a Susie Green, Mermaids alapítvány ügyvezető igazgatója is, aki elmondta, hogy ezzel az összeggel országszerte legalább három új központot tudnak létrehozni és fenntartani, így közelebb juttatva a segítséget több ezer transz gyermekhez.

Az antifeminista, szélső-jobboldali, valamint konzervatív véleményeket „Kimért Válasz” című videóiban viccesen, de nagy utánanézés után lebontó és megcáfoló hbomberguy a stream előtt azt nyilatkozta, hogy azért választotta a Mermaids alapítvány segítését, mert „a média ebben a témában siralmasan félreinformált” és mert szeretné „támogatni azokat az embereknek kemény munkával hozzájárulnak, hogy megváltozzon az emberek véleménye ebben a témában.”1 Ezek után megköszönte Graham Linehamnek, hogy ellenkampányával publicitást adott a szervezetnek, és elindította a #thanksgraham hashtaget.

A gyűjtés egyébként egészen január végéig tart még, így ha te is szeretnél segíteni, akkor itt vagy itt megteheted.


Molnár Vivien

https://metro.co.uk/2019/01/21/hbomberguy-ends-marathon-57-hour-donkey-kong-session-raising-340000-charity-8369090/
https://metro.co.uk/2019/01/20/youtube-star-hbomberguy-raises-200000-for-trans-charity-mermaids-in-twitch-stream-to-spite-father-ted-creator-graham-linehan-8367283/

 

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek