Transvanilla Transznemű Egyesület

7 módszer, hogy szeretetteljes támogatást nyújtsunk nem-bináris társunknak

Pin It


Még mindig emlékszem arra a pillanatra, amikor végre felvállaltam nem-bináris voltomat az akkori partnerem előtt. Végre megoszthattam egy mély és fontos titkot magamról: készen álltam a tranzícióra és nagyon boldog voltam, hogy elkísérhet a társam ezen az úton.

Ő azonban ezt a folyamatot félelmetesnek és fenyegetőnek látta.

„Így már nem találnálak vonzónak.” – mondta.

Ennyivel le is zárta a témát aznap, és a szívemet is sikeresen összetörte.

Noha a szexuális preferenciája a saját magánügye, a társam nem bizonyult segítőkésznek és támogatónak. Emiatt féltem a tranzíciótól, féltem, hogy magamra maradok és féltem attól is, hogy nem fognak majd önmagamért szeretni.

Ezután sosem hoztam már ezt szóba előtte, és a folyamat elkezdését is elhalasztottam majd egy évvel, egészen addig, amíg szét nem váltunk.

A partnerünk hozzáállása alapvető szinten befolyásolhatja a tranzíciót, jelentősen megkönnyítheti vagy megnehezítheti azt. A partnerünk reakciója önmagunk felvállalására teljesen tönkre tehet minket – amint az történt velem is. A társam reakciója miatt elkezdtem attól félni, hogy a tranzíció tragédiával fog végződni.

Úgy gondoltam, hogy ennél jobb alternatíva hazugságban élni azzal az emberrel, akit szeretek, de ez nem bizonyult sem igaznak, sem helyesnek. Nem a tranzíció volt a probléma, hanem a megértés és az együttérzés hiánya, amit nem mutatott irányomban e nehéz időszakban.

A tranzíció elutasítása valójában önmagunk elutasítása egy mély és alapvető szinten, ami agonizáló fájdalmat is okozhat.

Ha azonban a partnerünk támogat minket és kiáll mellettünk ezen folyamat során, az mindent megváltoztathat. Egy félelmetes kezdetet képes egy gyönyörű utazássá változtatni.

Ezért olyan fontos, hogy megtanuljuk, hogy hogyan támogassuk a leghatékonyabban nem-bináris partnerünket ezen út során.

Ha cisznemű partnere vagy nem-bináris társadnak és szeretnéd őt ebben a folyamatban támogatni, akkor jó helyre jöttél és meg is tetted az első lépést. Ha ott lenni szeretett társad mellett ebben a nehéz időszakban, akkor az minden megváltoztathat számára.

Ezeket észben tartva itt van hét módszer arra nézve, hogy hogyan tudod nem-bináris társadat legjobban támogatni.

1. Hallgasd meg a társadat, és ne mondj ellent a tapasztalatainak!

Ha a társad megbízik benned annyira, hogy beszéljen neked a nemi identitásáról és nem-binárisként megélt tapasztalatairól, fontos, hogy ne veszítsd el ezt a bizalmat.

Ha te nem vagy nem-bináris – vagy akkor is ha az vagy – nem biztos, hogy megértesz mindent vagy egyetértesz mindennel, amit a partered mond. Ez a fajta megértés majd jön idővel. A legfontosabb feladat most az, hogy hallgasd meg a társadat, és ne mondj ellent ezeknek az élményeknek és tapasztalatoknak!

Tartsd észben: ezek a partnered által megélt események. Nem-binárisként élni és önmagunkat így felvállalni gyakran nagy viszontagságokkal jár.

Szóval olyanokat mondani a társadnak, hogy nem valós a nemi identitása vagy abszurdnak találod az általa hangoztatott kijelentéseket, sértő és bántó válaszok. A társadnak joga van saját magának meghatározni a nemi identitását – és nem kell őt erről vallatnod.
Ha partnered veszi a bátorságot, hogy felvállalja önmagát, és olyan dolgot oszt meg veled, amit személyesen átélt, higgy neki!

Egy támogató partner nem kérdőjelezi meg, beszéli túl vagy sérti meg nem-bináris társát. Egy támogató partner azt teszi, amit a neve sugall: támogat.

Elismerni és létjogosultságot adni a nem-bináris társad élményeinek és tapasztalatainak hatalmas segítség lehet neki.

2. Légy őszinte az érzéseiddel kapcsolatban - de ne legyenek a te érzéseid fontosabbak mint a partneredéi

Jogod van félni, zavarban lenni vagy elszomorodni.

A partnered nemi identitása alapvető szinten változtathatja meg a kapcsolatotokat, és ezek a változások sokszor félelmetesnek tűnhetnek.

Ha a társad őszinte volt veled, neked is őszintének kell lenned a saját érzéseiddel kapcsolatban. De oda kell figyelned arra is, hogy mikor és hogyan osztod meg ezeket a félelmeket és ellenérzéseket a társaddal. Ne engedd, hogy a saját félelmeid felülírják az ő reményeit.

Például, amikor én felvállaltam magam az ex-partnerem előtt, ő nem bizonyult támogatónak, és nem is reagált arra, amit magamról mondtam.

Ehelyett a saját érzéseit az enyéim elé helyezte. Nem akart a nemi identitásomról beszélni, hanem saját magára koncentrált. Úgy éreztem, hogy meg sem hallotta, amit mondtam – de ha még hallotta is volna, akkor sem érdekelte igazán.

Inkább próbálkozz valahogy így fogalmazni: „Köszönöm, hogy megtiszteltél a bizalmaddal. Teljes mértékben támogatlak az utadon, melletted állok és úgy gondolom, hogy mindent meg kell tenned azért, hogy boldog legyél az életben. Nem mondom, hogy nem félek a változásokról, de ezekről ráérünk akkor beszélni, ha készen állunk erre.”

Ha a partnered nemi identitásáról beszéltek – akár most vállalta fel magát vagy évekkel azután történik –, fontos, hogy elegendő teret adj nem-bináris társad saját érzéseinek és identitásának megbeszélésére. Ne féljen attól, hogy ezt az alkalmat arra akarod felhasználni, hogy önmagadról és a saját érzéseidről beszélj.

Senki sem kéri, hogy ne mondd el a véleményedet vagy ne legyél őszinte az érzéseiddel kapcsolatban. De ezt olyan formábban tedd, ami a partnered számára nem bántó, sértő és amitől nem érzi úgy, hogy süket fülekre találnak a szavai.

3. Tudj meg minél többet a nem-bináris emberekről – ne akard, hogy a partnered a tanárod is legyen egyben!

Ha azt akarod, hogy a nem-bináris társad örökké szeressen téged, járj utána a dolgoknak. A szabadidődben gyűjts minél több információt a nem-bináris emberekről! Ez a kulcs a szívükhöz, megígérhetem.

Noha jó dolog kérdéseket feltenni és kíváncsinak lenni, a társad a társad akar lenni – nem pedig a tanárod. Az oktató szerepe stresszes, unalmas és fárasztó lehet. Nem realisztikus azt várni, hogy a társad tanítson meg neked mindent a nem-bináris emberekről.

Nagyon jó ismeretterjesztő anyagokat lehet találni az interneten. Pl. az Everyday Feminism weboldal egy teljes leírással rendelkezik angolul a nem-bináris identitásról. Elolvasni néhány dolgot a nem-bináris társainkat körülvevő tévképzetekről és mítoszokról sosem haszontalan dolog. Hasonlóképpen jó ötlet felfrissíteni a nem-bináris fogalomtárunkat.

Tehát olvass minél többet a nem-bináris emberekről és tapasztalataikról. Nekem egy elég érdekes blogom van erről – ha megengedhetek ennyit magamnak – és Neutrois Nonsense blog is a személyes kedvenceim közé tartozik. Ha fent vagy Twitteren, keresd meg Charlie-t (@cutequeer96) és hasznos, tényszerű megjegyzéseit.

A Tumblr szintén információk kifogyhatatlan tárháza. Az egyik legjobb rovat, „Kérdezz egy nem-binárist!” lehetővé teszi, hogy a felhasználók anonim kérdéseket tegyenek fel a non-bináris identitással kapcsolatban. Lehetőség van a korábban feltett és megválaszolt kérdések visszakeresésére is.

A nem-bináris emberek egyfajta mitológiába illő lényeknek tűnhetnek, ha nem tudjuk, hogy mit és hol keressünk. De az internet egy varázslatos hely, szóval megéri használni!

Magyar nyelvű információk: http://transvanilla.hu/genderqueer

4. Nagyon figyelj oda a nyelvezetre – mindig az általa preferált megszólítási módot használd!

Ennek egyértelműnek kéne lenne, de a társad által preferált névmás és nemi megnevezés nem szabadon választható – kötelező az általa preferált megszólítási módot alkalmazni.

Ez azt is magába foglalja, hogy változhat a nyelvezet, mellyel társadat jellemzed és írod le mások előtt.

Kérdezd meg a partnered, hogy kényelmes-e a számára a barát/barátnő megnevezések használata, vagy inkább valami nemsemleges megszólítási módot preferálnak, mint pl. „társ” vagy „partner”.

Ha a család vagy a barátok a rossz megszólítási formát alkalmazzák, akkor javítsd ki azt és emlékeztesd őket a megfelelő megszólítási mód használatára.

Ne várd azt, hogy mindig és mindenhol a partnered álljon ki saját magáért! Legyél a szövetségese és hívd fel mások figyelmét a helytelen nyelvhasználatra! Így nem kell a partnerednek egyedül szembe néznie minden nehézséggel.

Végül használd mindig a megfelelő terminológiát! Ne legyen az, hogy szemtől szemben a megfelelő megszólítást használod, de a társad háta mögött meg valami mást.

Senki sem várja el, hogy azonnal átálljon az agyad és biztosan lesznek nyelvbotlások is. De ameddig a társad látja rajtad, hogy őszintén szeretnél segíteni neki, értékelni fogja az erőfeszítéseidet.

5. Adj meg neki minden segítséget, amit tudsz – e feltételezd, hogy automatikusan tudod, mi a jó!

A nem-bináris partnered időről időre rászorulhat a segítségedre; nem-binárisnak lenni elvégre nem egy könnyű dolog.

A diszfória (kényelmetlenségérzet, összeférhetetlenség) akkor alakul ki, ha valakinek a születési neme nem esik egybe a sajátjának érzett pszichés nemével. Ez az én esetemben egy nagyon is valós és létező probléma. Gyakran esek depresszióba vagy pánikba a testem egyes nemi sajátosságokkal rendelkező részei miatt (pl. mellkas). Szükségem van arra, hogy a partnerem megértő és türelmes legyen velem egy ilyen nehéz időszakban.

A különböző családi összejövetelek után különösen kétségbeesetten érzem magam, ahol gyakran kritizálnak és bántanak a nemi identitásom és önkifejezésem miatt. A partnereim tudják, hogy egy ilyen összejövetel után extra támogatásra és gondoskodásra van szükségem.

Kérdezd meg a társadat, hogy hogy tudsz neki segíteni!

Szüksége van arra, hogy elkísérd egy hormonterápiás konzultációra? Szeretne egy mellkas leszorítót születésnapjára? Szeretné, hogy elkísérd, ha elmegy ruhát vásárolni? Jól esne egy finom, otthon főzött vacsora, ha a depresszió és a rossz közérzet miatt képtelen felkelni az ágyból?

Ne feltételezd, hogy automatikusan tudod mire reagál jól vagy rosszul! Ne akard helyette megmondani, hogy mire van szüksége! Engedd meg, hogy ő mondja el, hogy mit szeretne! Ki tudja, még az is lehet, hogy meglepőnek fogod találni.

6. Beszéljétek meg, hogy hol húzódnak a határok – ne akarjátok ezeket a határokat túlfeszíteni!

Ez a cikk a transz emberekkel folytatott szexuális közösülésről fontos lehet, ha valamikor a jövőben terveztek ilyen fokú intimitást egymás között vagy ha erre már most is sor kerül(t).

Fontos megbeszélni és észben tartani a határokat a partnereddel, különösen, ha nem tudod, hogy milyen határokkal rendelkezik a nem-bináris partnered vagy mi okozhat nála diszfórikus állapotot.

Fontos megbeszéli, hogy a test mely részeihez lehet hozzáérni, milyen fajta szexuális aktusok elfogadhatóak társad számára vagy milyen szexuális szükségletekkel rendelkezik a közösülés előtt/alatt a partnered. Ezeket – még ha kényelmetlennek tűnik is – muszáj a dolgok előtt megbeszélni, mielőtt azok rosszul sülnének el.

Akkor is fontos lehet ez a megbeszélés, ha egyáltalán nem játszik a szexualitás fontos szerepet a kapcsolatotokban vagy a partnered aszexuális.

A szexuális közösülésen túl is léteznek fizikális határok. Például lehetséges, hogy a partnered kényelmetlennek találja a vonzódás nyilvános megnyilvánulási formáit. Lehetséges, hogy elhúzódik, ha a csípőjénél húzod magadhoz egy ölélésre.

Beszéljetek tehát az érintés határairól – mihez lehet és mihez nem lehet hozzányúlni. Mindig tartsd be ezeket a határokat!

7. Feltétel nélkül legyél támogató – Ne próbáld akadályozni a partnered tranzícióját!

Függetlenül attól, hogy hogyan érzel a partnered identitásával, tranzíciójával és testével kapcsolatban, mindig szeretőnek és támogatónak kell lenned.

Ha a partnered szeretné leszorítani a melleit, joga van hozzá. Ha a társad szeretne egy női egyrészes ruhát hordani, ahhoz is joga van. Ha a társad szeretne szakállat növeszteni, támogasd abban is!

A támogatás azt jelenti, hogy tiszteletben tartod a partnered döntéseit a testével és a nemi önkifejezésével kapcsolatban, az érzéseidtől függetlenül.

Nincsen „ha”, „és” vagy „de”. Nincsen „ha nem vágatod le a hajadat”, nincsen „és nem tudlak így szólítani” és nincsen „de olyan zavaróak ezek a névmások”.

Ha nem tudod elfogadni és szeretni a társadat olyannak, amilyen – függetlenül attól, hogy ez milyen bináris vagy nem-bináris formát ölt, és hogy az milyen nemi önkifejezésben nyilvánul meg – akkor meg kell kérdezni, hogy valóban jó-e ez a kapcsolat mindkettőtöknek.

A tranzíció miatt elveszíthetitek egymást. Ha így érzel viszont, akkor legyél őszinte és ne áltasd hamis reményekkel a társadat!

Ma boldog eljegyzésben élek a legnagyobb támogatómmal – aki a tranzícióm minden lépésénél ott volt mellettem és támogatott. Segített nekem belebújni a mellkas-szorítómba, először használt rám férfi névmásokat és segített megtanítani, hogy hogyan kössem meg a nyakkendőmet.

Nem egy alkalommal hagyta ott a munkahelyét korábban, amikor a diszkomfort-érzet miatt a takaró alá menekültem elbújni. Zokszó nélkül bebújt mellém az ágyba, házfelújítási műsorokat néztünk a tévében, megvitattuk az álomlakásunkat, beszélgettünk keményfa padlókról és termeszekről, ameddig el nem aludtunk mindketten.

Csak most, hogy végre van mellettem valaki, eszméltem rá, hogy mennyi pozitívumot hozhat az életembe egy megértő és elfogadó társ.

Végül a legjobb módszer arra, hogy támogasd nem bináris társadat az az, hogy szeresd őt, bátorítsd és adj neki lehetőséget, hogy önmaga lehessen!

Nem csak szükségük van erre tőled, de meg is érdemlik a törődést.


Forrás:
Sam Dylan Finch
Everyday Feminism
Fotó: Sam Dylan Finch

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek