Az idei jelentésből az látszik, hogy míg az autoriter vezetők Európaszerte bűnbakot csinálnak az LMBT személyekből, hogy megosszák és mozgósítsák a választókat, mások viszont szilárd politikai akaratról tanúskodnak azzal, hogy elkötelezik magukat az LMBT személyek emberi jogainak előmozdítása és védelme mellett.

Egy olyan időszakban, amikor néhány olasz régió megvonja az azonos nemű párok szülői jogait, amikor Szlovákiában, Horvátországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban olyan irányelvek átírására tesznek erőfeszítéseket, amelyek korlátozzák a transzspecifikus egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, és amikor tanúi vagyunk Oroszország példátlan lépésének, hogy a "nemzetközi LMBTI mozgalmat" "szélsőséges szervezetként" kriminalizálja, az idei Rainbow Map megállapításai minden eddiginél világosabbá teszik, hogy csak jogi védelemmel biztosítható az alapvető jogok érvényesülése.

Erős politikai akarat is jelen van

Egy olyan évben, amikor a régióban több mint 30 választást tartanak, beleértve a jövő hónapban esedékes uniós választásokat is, a térkép azt mutatja, hogy számos országban erős politikai akarat mutatkozik az LMBTI emberi jogok védelmének előmozdítására.

Görögország, Németország, Izland, Észtország és Liechtenstein a legnagyobbat ugrott a Rainbow Map rangsorában. Észtország és Görögország is módosította törvényeit, hogy lehetővé tegye az azonos nemű párok számára a házasságkötést és a gyermekek örökbefogadását, Görögország a diszkriminációellenes jogszabályaiban lévő hiányosságokat is pótolta az LMBTI emberek teljes körű védelme érdekében, Liechtenstein pedig kiterjesztette az örökbefogadási jogokat az azonos nemű párok számára. Ezekkel a változásokkal Görögország a 6. helyre ugrott a rangsorban.

Visszacsapás Grúziában és más EU-csatlakozó országokban

Az EU csatlakozásra váró országok többsége (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Moldova, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia, Ukrajna) elmarad a kötelezettségvállalásoktól, késlekedik a jogszabályok bevezetésével, és így polgárait egyre inkább veszélynek teszi ki és az alapvető jogok teljes aláásását kockáztatja. Törökország és Grúzia, amelyek szintén csatlakozni kívánnak, aktívan erodálják az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat, különösen az LMBTI embereket célzó új jogszabályok elfogadására irányuló erőfeszítésekkel. Grúzia, az egyik legfrissebb csatlakozásra váró ország, keményen fellépett a javasolt "külföldi ügynökökről" szóló - közvetlenül az orosz LMBTI-ellenes stratégiából átvett - törvénnyel szembeni, EU-párti tüntetések ellen.

Fontosabb megállapítások

Málta a rangsor első helyezettje, már 9 éve. 83 ponttal, Izland a második helyezést foglalja el, mert hasonlóan három másik helyhez, egy új jogszabály véget, az áttérítő gyakorlatok betiltásra kerültek és a transz-specifikus egészségügyi ellátások a depatologizáció által vannak megalapozva. Belgium szintén betiltotta az áttérítő gyakorlatokat, emiatt, 78 ponttal, harmadik helyezést foglalja el a rangsorban.

A három ország, akik a rangsor legalján helyezkednek el a Rainbow Map szerint, Oroszország (2%), Azerbajdzsán (2%), és Törökország (5%). Oroszország 7 pontot vesztett és visszaesett 3 helyet, a transz-specifikus egészségügyi ellátások és a nem jogi elismerése, szövetségi törvények általi, betiltása véget.

Lengyelország még mindig az EU rangsor végén van 18% ponttal, őt követi Románia (19%) és Bulgária (23%). 

Átnevelő gyakorlatok csupán 10 országban vannak betiltva.

6 ország nem garantál védelmet LMBT személyeknek, diszkrimináció ellen.

18 ország nem garantál jogi védelmet azonos nemű pároknak.

6 országban ismerik el teljes mértékben transz személyek szülői szerep betöltését. 

Csak Németországban, Görögországban, Izlandon, Máltán, Portugáliában és Spanyolországban tiltják a felesleges műtéteket vagy más orvosi beavatkozásokat interszex gyerekeken.

10 országban még mindig nincs semmiféle jogi vagy közigazgatási eljárása a nem jogi elismerésének.

Ezenfelül, Bulgáriában, Magyarországon és Oroszországban olyan jogszabályok vannak érvényben, amelyek ellehetetlenítik a nem jogi elismerését.

Csupán 11 országban lehetséges önrendelkezés alapján elismerni jogilag a nemet

A gyülekezéshez való jog és az LMBT közösségekhez való társulás korlátozásoknak vagy támadásoknak vannak kitéve, legalább 13 országban.

A szexuális irányultság és a nemi identitás minősítési feltétel menedékkérelemért 27 országban. Interszex menedék keresőknek csak 6 országban van törvénybe foglalva a védelme.

„A megszilárdult autoriter rezsimek erőfeszítései a megosztás és a figyelemelterelés felé tovább szivárog más európai országokba, egy olyan időben, amikor a választások áttudják billenteni Európát az olyan vezetők kezébe, akik szélsőjobboldali és antidemokratikus módon akarják megformálni az Európai Uniót.” - Chaber, ügyvezető igazgató, ILGA-Europe