Tevékenységünk, célkitűzéseink

Küldetésünk:

A Transvanilla a transz, a dzsender-nonkonform és az interszex emberek érdekeit képviseli az élet minden területén, valamint a transz, a dzsender-nonkonform és az interszex közösségeket erősíti. Egy olyan Magyarországért dolgozunk, ahol a transz, a dzsender-nonkonform és az interszex emberek tisztelt, elfogadott és látható tagjai a társadalomnak. Célunk ennek érdekében jogi, orvosi és társadalmi változásokat elérni, hogy ezzel javítsunk a transz, a dzsender-nonkonform és az interszex emberek mindennapi életminőségén.

Tevékenységeink:

Projektek

Egyesületünk 2014 óta több sikeres projektet is végrehajtott, ezek mindegyike szorosan kapcsolódott küldetésünkhöz és aktívan állt ki a jogi, orvosi és társadalmi változások elérésének ügyében. Projektjeinkről bővebben itt olvashatsz: a Transvanilla projektjei

Információs portál működtetése

Weboldalunkon hivatalos procedúrákról, egészségügyi ellátásokról és diszkriminációs valamint jogi ügyekről igyekszünk minél szélesebb körű információval szolgálni transzszexuális, transznemű,  dzsender-nonkonform és interszexuális személyek számára.

Tanácsadás, információs szolgálat

Egyesületünket leggyakrabban a nem jogi elismerésével kapcsolatos illetve a transz specifikus egészségügyi ellátással kapcsolatos ügyekben keresik az érintettek, számukra működtetjük e-mailes tanácsadó programunkat.

Nemi identitás és nemi önkifejezés alapú diszkrimináció és erőszak monitorozása, áldozatok ingyenes jogi és pszichoszociális segítése

Egyesületünk 2014 óta monitoroz transzfób diszkriminációt és erőszakot és azóta nyújt közösségi alapú pszichoszociális támogatást és ingyenes jogi segítséget diszkrimináciot tapasztalt és erőszakkal szembesülő transz emberek számára. További információk erről a tevékenységünkről: ProTrans projekt

Konzultációs lehetőség szakdolgozat íróknak/kutatóknak

Rendszeresen megkeresnek minket transz és nemi identitás/nemi önkifejezés témában kutató hallgatók és segítségünket kérik, hogy a célcsoporthoz eljussanak. Tapasztalatunk szerint a téma iránti érdeklődés legtöbbször nem jár együtt a területre vonatkozó és megfelelő szintű jártassággal. Emiatt úgy döntöttünk, személyes konzultációs lehetőséget ajánlunk fel.
Ha transz területen szeretnél kutatni, szívesen segítünk neked - a célcsoporthoz való könnyebb eljutás előtt - abban is, hogy a kutatási témád, hipotézisalkotásod, a kérdőívek szóhasználata illeszkedjen a transzneműség modern pszichológiai/szociológiai tudományos értelmezéséhez és a reális magyar helyzethez. Itt írhatsz nekünk: Transvanilla kapcsolat

Kutatás

Kutatásaink célja a transz emberek helyzetének felmérése Magyarországon. Eredményeinket közzé tesszük és érdekérvényesítő valamint képzési tevékenységünk során használjuk. Bővebben a kutatásainkról itt olvashatsz: A Transvanilla kutatásai

Lobbizás hazai és nemzetközi szinten

Egyesületünk a transz, a dzsender non-konform és az interszex emberek érdekeit képviselve emeli fel szavát, lép fel a diszkrimináció ellen. Pl. depatologizáció, nem jogi elismerése, egészségügyi ellátás javítása stb.  
Tagja vagyunk a Transgender Europe és az ILGA-Europe ernyőszervezeteknek. 
Részt veszünk nemzetközi konferenciákon, figyeljük a nemzetközi kampányokat, akciókat és igyekszünk ezekben részt venni.
Hazai és nemzetközi emberi jogi mechanizmusokat is használunk tevékenységünk során.

Workshopok/műhelybeszélgetések

Saját szervezésben és fesztiválok keretein belül műhelybeszélgetésekkel vagyunk jelen. 

Képzések, érzékenyítés

Érzékenyítő programunk a transznemű és interszex emberekkel kapcsolatba kerülő nem transz/interszex aktivisták, szakemberek számára szól. Tudatosságnövelő képzésünket a transz közösség tagjai számára szervezzük.2013 óta minden évben jelen vagyunk saját sátorral a Sziget Fesztivál Civil Szigetén. 

Konferenciákon, szemináriumokon való részvételeink

(A projekt találkozók és kizárólag érdekérvényesítő célú utak nem szerepelnek ebben a felsorolásban)

 • 2017. január 28. Budapest (Magyarország)
  LMBT Fórum 2017
 • 2016. október 19-22 Nicosia (Ciprus)
  ILGA-Europe éves konferencia
 • 2016. szeptember 8-11. Salvador, Bahia (Brazília)
  AWID globális nőjogi konferencia
 • 2016. május 2-5. Bologna (Olaszország)
  6th European Transgender Council
 • 2015. október 28- november 1. Athén (Görögország)
  ILGA-Europe éves konferencia
 • 2015. szeptember 22-24. Genf (Svájc)
  Transgender Europe ENSZ tréning
 • 2015. március 31-április 2. Budapest (Magyarország)
  ILGA-Europe Training on Financial Management and Funds Administration: towards Sustainable Change
 • 2014. november 19-23. Ljubljana (Szlovénia)
  ILGA-Europe Training on Community and Organisational Development to Lead Sustainable Change
 • 2014. október 8-12. Riga (Lettország)
  ILGA-Europe éves konferencia
 • 2014. május 1-4. Budapest (Magyarország)
  5th European Transgender Council
 • 2014. április 14-18. Budapest (Magyarország)
  NO HATE: a közös többszörös - Mutliplikátor képzés a No Hate Speech Mozgalomhoz kapcsolódóan
 • 2014. április 7-8. Trier (Németország)
  Az ERA ügyvédeknek szóló szemináriuma, ahol az EU nemek közötti esélyegyenlőségi jogalkotása volt a téma
 • 2014. március 14-16. Zágráb (Horvátország)
  "Transposium" - nemzetközi szimpóziumon vendégeskedtünk ahol a régió transz jogi aktivistáival cseréltünk tapasztalatot
 • 2013. november 2-4. Berlin (Németország)
  "From Stumbling Block to Stepping Stone – transforming legal gender recognition" seminar
 • 2013. október 24-26. Zágráb (Horvátország)
  ILGA-Europe Annual Conference
 • 2013. január 28 - február 3. Strasbourg (Franciaország)
  ANSO “TransForming Universities: Inclusion in Higher Education”
 • 2013. június 1-2. Athén (Görögország)
  ILGA Strategic Plan Meeting
 • 2012. október 25-26. Dordrecht (Hollandia)
  European Transgender Participation Symposium
 • 2012. szeptember 7-9. Dublin (Írország)
  4th European Transgender Council
 • 2012. május 17-20. Budapest (Magyarország)
  8. Európai Feminista Kutatói Konferencia
 • 2011. szeptember 10-12. Edinburgh (Skócia)
  Transgender Capacity Building Seminar

Archívum létrehozása

Fontosnak tartjuk egy transz archívum építését, az egyesület belső életére, történetére vonatkozó és a transz témát érintő publikációk, könyvek, hangfelvételek és videomunkák gyűjtését.

Interszexualitás

Fontos számunkra az interszex közösség tagjainak felkutatása, a helyzetük feltérképezése és a szakemberek, valamint a tágabb társadalom tájékoztatása/érzékenyítése.

Jelenleg nem futó programjaink:

Transvanilla találkozó

Az egyesület legrégebbi programja, 2010 áprilisától évekig havonta került megrendezésre. A Transvanilla Transznemű Egyesület összejövetelei nyugodt és toleráns környezetben biztosítottak helyet az érintetteknek az információcseréhez és a kötetlen beszélgetéshez.

“A találkozók nem titkolt célja, hogy megtörje a rejtőzködést, a bezártságot, és segítsen az érintetteknek az önelfogadásban.” Emiatt a rendezvény bár nem zárt (bárki számára nyitott) mégis jelentkezéshez kötött volt.

A meghívott vendégek között voltak gyógyszerészek, sebészek, pszichológusok, holland, izraeli, lengyel aktvisták valamint LMBT szervezetek képviselői...

Szabadidős programok szervezése

Főként tavasztól őszig igyekeztünk érdekes programokat szervezni a szabadban. A legtöbb érintett ritkán mozdul ki biztonsági zónájából vagy ritkán élheti meg nemi identitását nyíltan. Ezek a programok ezen próbáltak változtatni.

Nyílt órák

A Transvanilla Transznemű Egyesület nyílt órái hetente kerültek megrendezésre. Ha betekintést szeretnél nyerni a Transvanilla Transznemű Egyesület tevékenységébe, ha szeretnél a transzneműségel kapcsolatban többet megtudni, ha kérdésed, problémád van vagy csak egyszerűen társaságra vágysz, keress minket bátran!

Filmvetítések

Filmklubot üzemeltetünk transzneműek és barátaik számára, kifejezetten transz témájú alkotásokon kívül a nemi identitás kérdését nem hagyományos módon megközelítő alkotásokat is műsorra tűzünk.

Publikációk

Rendszeresen publikál transz rovatunk a Company LMBT magazin hasábjain.

Utoljára frissítve: kedd, 04 június 2019 19:36
Tovább a kategóriában: Hogyan segíthetsz? »