Transvanilla Transznemű Egyesület

A 2018-as Rainbow Europe ébresztő mindenki számára, akik fontosnak tartják az LMBTI emberek egyenlőségét

 

A 2018-as Rainbow Europe csomag, amit az ILGA-Europe 2018. május 14-én mutatott be, kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy az a fejlődés, amely az LMBTI jogegyenlőség területén zajlik Európóbán, igencsak lelassult.

Az idei "Rainbow Europe térkép és index" alapján látható, hogy kevesebb ország lépett előre a rangsorban; sok ugyanazon a helyen maradt, köztük olyan országok is, amelyeket általában az egyenlőség élharcosaiként tartunk számon.

Magyarország 47,16%-os értékkel a lista közepe táján a 20. helyen áll a rangsorban. Az első helyen álló Málta 91,04%-ot az utolsó helyen álló Azerbajdzsán 4,70%-ot ért el.
 
Az ILGA-Europe évente megjelenő indexe, amely 49 európai ország LMBTI szempontból releváns törvényeiről és jogszabályairól gyűjt adatokat, megmutatja, hogy Európában korántsem történik olyan gyorsasággal fejlődés, mint régebben. A fenntartható fejlődés hiánya vészharangként kell szóljon a törvényalkotók és az LMBTI jogok támogatói számára.
 
“Miközben egyre több visszalépést és megtorlást látunk az emberi jogok területén, hogyan gondolhatják vajon azt államok, hogy az LMBTI emberek egyenlőségéért folytatott harcnak már vége is van?” monda az ILGA-Europe igazgatója, Evelyne Paradis. “Nem más most a tét, mint az, hogy megtartsuk az utóbbi évtized hihetetlen eredményeit. Ne essünk abba a hiába, hogy azt gondoljuk: az egyenlőséget már el is értük. Túl sok jel utal arra, hogy a populizmus és a nacionalizmus manapság nem csak politikai hívószavak, hanem tartós hatással lehetnek az Európában élő LMBTI emberek életére. Túl sok jel mutat arra, hogy a nemrég kiharcolt sikerek igazából igencsak törékenyek. Hadd hangsúlyozzam megint: korántsem vagyunk még kész”.
 
A Rainbow Europe térképet 2018. május 14-én mutatták be Lisszabonban, egy kormányközi fórumon, amelyen magasszintű kormányhivatalnokok vesznek részt. A Térkép fontos emlékeztető a kormányok és az európai intézmények számára is arról, hogy mennyire könnyű gyors elégedettséget érezni, amikor a jogegyenlőséget törvénybe iktatják. Így például míg Málta továbbra is az első helyen áll, más olyan országok, amelyeket az LMBTI jogok élharcosaiként tartunk számon, nincsenek a legjobbak közt. Hollandia például idén kimaradt a legjobb 10 közül.
 
Az ILGA-Europe számára ez a stagnálás aggodalomra ad okot, különösen a jelenlegi politikai hangulatban, amelyben a populizmus, a nacionalizmus, és a civilek hibáztatása egyre nagyobb teret nyer - ezek mind különösen negatív hatással vannak a sérülékeny csoportokra, köztük az LMBTI emberekre.
 
Joyce Hamilton, az ILGA-Europe vezetőségének társelnöke hozzátette: “A közösségeink sajnos túlságosan is tisztában vannak azzal, a demokratikus értékek elveszítése milyen sérülékennyé tesznek minket. A törvények és jogszabályok gyakran az utolsó védőbástyák az LMBTI emberek számára, ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy az országaink törvényei határozottan és explicite megvédjék az emberi jogainkat. És ez a közösségünk minden tagjára érvényes - az LMBTI emberek jogegyenlősége nem ér véget az azonos neműek házasságával. Európa kormányainak folytatniuk kell a munkát, meg kell tartaniuk ígéreteiket és gondoskodniuk kell az LMBTI emberek törvényben rögzített védelméről, különösen a transz és interszex emberekre való tekintettel”.
 
Azoknak a politikusoknak akik olyan országokban dolgoznak, amelyek évek óta a rangsor alján állnak és akik szerint az LMBTI jogok nem jelentenek prioritást, az ILGA-Europe és tagjai továbbra is ezt üzenik: “A felelősség hárítása nem opció semmilyen politikai vezető vagy kormányképviselő számára 2018-ban. Most van itt az ideje annak, hogy ők is kiálljanak ezekért a jogokért és támogassák a jogegyenlőséget célzó jogszabályokat. Európa-szerte az az egyetlen módja annak, hogy az eddigi eredményeket megóvják, hogy ezekre építenek és elegendő forrást rendelnek annak érdekében, hogy az LMBTI emberek élete jobb legyen. A Rainbow Europe csomag konkrét ajánlásokat fogalmaz meg törvényalkotók számára (a rangsorban akárhol is állnak), azzal kapcsolatban, hogy hogyan fogjanak bele a törvényalkotásba és érjenek el pozitív hatást. Tagszervezeteink még ennél is több konkrét ajánlással tudják segíteni ezeket a folyamatokat országaikban. Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy elérjük az eddigi eredményeket. Most itt az idő, hogy ezek kézzelfogható valósággá váljanak az európai LMBTI közösségek számára” - mondta Brian Sheehan, az ILGA-Europe vezetőségének másik társelnöke.

ILGA-Europe

--

Az ILGA-Europe egy európai LMBTI ernyőszervezet, amelynek EgyesületünkEgyesületünk is a tagja. A Rainbow Europe csomagot az ILGA-Europe ország szakértők segítségével készíti. Az egyik magyar szakértő Egyesületünk érdekképviseleti programjának nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa.

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Programok

2019 jan. 23
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 25
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 26
02:00PM - 06:00PM
Szivárvány önsegítő csoport
2019 jan. 28
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 30
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák

Nem jogi elismerése

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

IGENT A NEMRE! - adjukössze kampány

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: hétfő - szerda - péntek 16-18
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203