Transvanilla Transznemű Egyesület

A portugál parlamentben a transz és az interszex emberek jogairól szavaztak

portugál parlament

Tegnap (2018. április 13.) a portugál parlament megszavazott egy olyan reformot, amely azon kisszámú országok közé emeli Portugáliát, ahol a nem jogi elismerése önrendelkezési alapon történik. A törvény egyúttal illegálissá teszi az interszex csecsemőkön végrehajtott szükségtelen műtéteket, és lehetővé teszi minden tizenhatodik életévét betöltött állampolgár számára a nem jogi elismerését.

„A Transgender Europe (TGEU) örömmel üdvözli ezt a történelmi horderejű döntést, hogy a nemi jogi elismerését az egyetlen valós megítélési alapra helyezik: az érintett szavára. Már régen esedékes, hogy a transz emberek dönthessenek a saját sorsukról. Hatalmas gratuláció mindazoknak, akik keményen megdolgoztak ezért a győzelemért.” – nyilatkozta Richard Köhler, a TGEU irényelvekért felelős vezetője.

„Az utóbbi években több kísérlet is történt Európa-szerte a nemi jogi elismerési folyamatának korszerűsítésére, de teljesen kielégítő törvényt eddig sehol sem sikerült alkotni. A gyors, átlátható és hozzáférhető procedúra, mely önrendelkezésen alapszik, nem csak az Európa Tanács által lefektetett szabvány, de egyben a legjobb módszer is arra, hogy az érintettek a lehető legkönnyebben hozzájussanak az életük folytatásához szükséges papírokhoz. Kérünk minden európai kormányzatot, hogy kövessék a portugál példát.” – tette hozzá Köhler.

Noha szükség van további változtatásokra a nemi megerősítő folyamathoz való hozzáférhetőség esetében különösen a pszichiátria által betöltött szerepre tekintettel, most e győzelem ünneplésének van itt az ideje.

A törvény jogerőre emelkedéséhez szükség van még az államfő aláírására, és meg kell jelentetni azt a hivatalos állami közlönyben is.

Nemzetközi interszex szervezetek erősen bírálják a reformot - „A szülők megkerülhetik a szabályozást és végrehajtathatják gyerekeiken a műtéteket arra hivatkozva, hogy biztosak a nemi identitásában” - mondja Kitty Anderson az OII-Europe társelnöke.

-”A törvény … kifejezetten nem tiltja az interszex emberek nemi szerveinek megcsonkítását (Intersex genital mutilation – IGM)” - mondta Daniela Truffer a StopIGM.org társalapítója.

A TGEU, az Európa Tanáccsal, az ILGA-Europe és az OII Europe szervezetekkel együttműködve az elmúlt két évben támogatta ezen reformok megszületését.

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Programok

2019 jan. 23
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 25
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 26
02:00PM - 06:00PM
Szivárvány önsegítő csoport
2019 jan. 28
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 30
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák

Nem jogi elismerése

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

IGENT A NEMRE! - adjukössze kampány

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: hétfő - szerda - péntek 16-18
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203