A strasbourgi Emberi Jogi Bíróság kimondta: Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét

A strasbourgi Emberi Jogi Bíróság kimondta: Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét

Transvanilla

Hírlevél 2023.

június

‍ ‍ ‍ ‍

Fontos döntést hozott a Emberi Jogok Európai Bírósága


Az Emberi Jogok Európai Bíróságának mai döntése szerint Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy nem biztosítja a transz emberek számára a nem- és névváltoztatás lehetőségét.
 
Több nemzetközi fórumon is elhangzott már, hogy a jelenleg hatályos magyar törvények, a nem- és névváltoztatás betiltása nem összeegyeztethető az európai emberi jogi normákkal.
 
Ezt az álláspontot támasztja alá az Emberi Jogok Európai Bíróságának mai döntése is, mely szerint Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy nem biztosítja a transz emberek számára a nem- és névváltoztatás lehetőségét.
 



A Rainbow Map mellett elkészült a Transz Jogi térkép is, amely az elmúlt 12 hónap fejleményeiről számol be a transz jogok területén.
 
Néhány szembeötlő példától eltekintve összességében az előrelépés és a fejlődés jellemzi az európai és közép-ázsiai térséget.
 
Ha előbb megnéznéd a Rainbow Mapet is, kattins ide!
 


Szokásos módon pénteki napon, július 14-én, 17:00-20:00 óra között zajlik. Ebben a hónapban újra személyesen látjuk egymást. Augusztusban aztán szünetre megyünk és legközelebb szeptemberben találkozunk majd.

 

A csoport célja, hogy szakértő segítségével megválaszoljuk a tagok aktuális kérdéseit, feldolgozzuk problémáit, megoldási javaslatokkal éljünk velük kapcsolatban, valamint támogassuk a tagokat nehéz élethelyzeteikkel való megküzdésben.

 

A csoport nyílt, ezzel szeretnénk lehetőséget adni rá, hogy a tagok folyamatosan cserélődhessenek, bővüljön a létszám, így minden alkalommal új embereket ismerhessünk meg és friss és nézőpontokkal találkozzunk. Éppen ezért, minden második alkalom online kerül megrendezésre, hogy azok is be tudjanak kapcsolódni, akik nincsenek Budapesten a találkozó időpontjában.

 

További információt ebben a cikkben találsz: https://transvanilla.hu/transvanilla-lelki-onsegito-csoport-offline-julius-14

 


Idén mi is ellátogattunk a Budapest Pride megnyitójára. A programsorozat egy hónapig fog tartani és a Pride Felvonulás koronázza majd meg július 15-én. Az eseményen felszólalt többek között David Pressman, amerikai nagykövet is. 
 
Ezen a nyáron sajnos rajtunk kívülálló okok miatt a Sziget Fesztivál Civil Szigetén nem lesz lehetőségünk programot szervezni, a Pride-on viszont találkozhattunk velünk a Civil Faluban! Sőt, vonulhattok is majd velünk! A részletekkel hamarosan jelentkezünk.
 



A program asszisztensünk, Kőnig Egres Ármin nemrég Strasbourgban járt a European Youth Event program keretein belül, a Sokszínű Magyarország Képviselői Csoport jóvoltából. Így mesélt az élményekről:
"Nagyon örülök, hogy részt vehettem az EYE2023 programon. A European Youth Evenet során betekintést nyerhettem az Európai Parlament működésébe, illetve megismerkedhettem politikusokkal és aktivistákkal Európa különböző részeiről. A változatos programok során lehetőségem adódott tanulni környezetvédelemről, az európai demokráciáról és aktivizmusról. Ezúton is szeretném megköszönni a Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoportnak ezt a lehetőséget, hiszen ez a pár nap felejthetetlen élmény volt számomra."