Transvanilla Transznemű Egyesület

Messze nincs tökéletes megoldás az FtM péniszprotézisek tekintetében

A transzszexuális férfiak műtéteinek lehetséges utolsó lépése a péniszképzés, amely a pácienst képessé teheti a teljes értékű szexuális életre. A legfőbb korlátozó tényező, hogy a pénisz különleges erektilis szövetének jelenleg nincs megfelelő pótlóanyaga.
Dr. Piet Hoebeke, a belgiumi Gent Egyetemének urológia professzora munkatársaival az eddigi legnagyobb retrospektív tanulmány keretében értékelte ki 129 transzszexuális férfi műtéteit, azon belül is a felfújható, hidarulikus erektilis protézis beültetését - írja az European Urology (Európai urológia) című szakfolyóirat.

A 129 művileg képzett péniszbe ültetett összesen 185 implantátumot tanulmányozva egyértelmű, hogy még messze vagyunk a tökéletes megoldástól, mely a transznemű betegek számára kielégítő szexuális életet biztosítana. Jelenleg is többféle technikával kísérleteznek a pénisz megfelelő merevedésének eléréséhez, azonban ezek mindeddig komplikációkkal, és a hímivarszerv károsodásával jártak.

Mint a tanulmányból kiderült, az implantátumok pótlása növeli a fertőzések kockázatát, és a mechanikai károsodásak is gyakoribbak. A szövődmények gyakori előfordulása ellenére azonban ma még mindig a hidraulikus erektilis implantátumok jelentik a legjobb megoldást a mindennapokban és a szexuális együttlét során is.

Bár a tanulmány nem foglal állást a típusok tekintetében; a két elemből álló protézisek jobbnak tűnnek, mint a háromeleműek.

http://www.europeanurology.com/article/S0302-2838(09)00245-0/abstract

Utoljára frissítve: hétfő, 24 június 2013 15:46
Tovább a kategóriában: « Neophallos- és sminktetoválás

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

 

Adó 1 százalék felajánlás

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transvanilla Egyesület a Sziget Fesztiválon - 2018

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: szerda - péntek 16-19
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203