Transvanilla Transznemű Egyesület

HIV/AIDS a transz* közösségben

aids ribbonA transznemű közösség az egyik legveszélyeztetettebb csoport lehet Magyarországon is a HIV fertőzés szempontjából. Adatok egyáltalán nem állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy hány transznemű ember fertőzött. Általában világszerte ez a helyzet mivel nincs male to female (férfiból nő) vagy female to male (nőből férfi) nemi kategória a jelentésekben. Kalifornia egy ritka kivétel ebből a szempontból. 2002-ben vezették be a két új opciót és egy 2008-as jelentésből 1 kiderült, hogy a transz népesség 6,8%-a HIV pozitív, ez volt a legmagasabb arányban fertőzött csoport megelőzve a férfiakat is akik férfiakkal szexelnek. Ugyanezen jelentés szerint az afro amerikai transzneműek között majdnem 29% volt a fertőzöttségi ráta. Természetesen a becslések széles határok között mozoghatnak attól függően is, hogy kiket kérdezünk, hogyan határozzuk meg a HIV státuszt - az adott személy nyilatkozik, vagy HIV teszt alapján - de a HIV mindenféleképpen fontos kérdés a transznemű közösségben (is).

Magyarországon korábban nem nagyon foglalkozott senki HIV szempontból a transznemű közösséggel. Nem állnak rendelkezésre információs források, érzelmi támogató rendszer illetve HIV tájékoztató anyag. A viszonylag magas kockázati tényezők ellenére nem kap figyelmet a transznemű közösség a HIV prevenció területén. A kulturális és szociális elvárások csak tovább marginalizálják a transznemű közösséget ezen a területen is.

HIV előfordulás a transznemű közösségben

Amíg az átviteli módok más közösségekhez képest nagyon hasonlóak a transz* közösségben, van néhány tényező ami a magukat transzneműként azonosító embereket nagyobb HIV kockázatnak teszik ki.

Megelőzés - a közösség azonosítása kihívás

A transznemű emberek korábbi negatív tapasztalataik miatt gyakran nem tárják fel transz státuszukat. Ez megnehezítheti a megelőző üzenetek célba juttatását a közösség felé. Ráadásul az információk gyakran nemekre célzottak. Ha valaki nem azonosul egyik nemmel sem az üzenet el sem juthat igazán hozzá.
Fontos a szexuális irányultság és a szexuális viselkedés alapján elkerülni a feltételezéseket, mert a közösségben nagy a diverzitás mind az irányultság mind a viselkedés területén. Vannak akik transzneműek és melegek, heterok, biszexek vagy leszbikusok stb. Például transz férfiak rendelkezhetnek különféle irányultságokkal és lehetnek a partnereik között meleg férfiak és transz nők is.

Pszichológiai egészség

A transz* közösség tagjai a saját anatómiájukat gyakran egészen másképp érzékelik mint azt az orvosi közösség tenné. Közös hivatkozási pontok nélkül az egészségfejlesztés és oktatás egyre nehezebb. Például egy anatómiailag férfi személy aki nőként éli meg identitását utalhat az ánuszára mint a vaginájára. Az orvosi közöség legkevésbé sem érzékeny erre az identifikációra, ebben a helyzetben az egészségügyi szolgáltatás, a fejlesztés és az oktatás nagyon nehéz.

A transz férfiak egészségügyileg alúltanulmányozottak. A transz nőkhöz képest nagyon keveset tudunk a HIV kockázatról és a szexuális egészséggel kapcsolatos igényeikről. Egy átfogó elemzésből amely 29 tanulmányt értékelt ki, világosan kiderült, hogy mindössze öt gyűjtötte külön az adatokat a transz férfiakról.

Viselkedések és tényezők melyek növelik a HIV fertőzés arányát a transznemű közösségben: magas arányú kábítószer és alkohol fogyasztás, munkanélküliség, családi támogatás hiánya, erőszak, megbélyegzés, diszkrimináció és negatív egészségügyi tapasztalatok.

Szexuális kockázatok

A magukat transzneműként azonosítók gyakran kísérleteznek szexuálisan és lehet, hogy nem is ismerik a biztonságosabb szex lehetőségét. Emellett sokan szexmunkát végeznek annak érdekében, hogy pénzt teremtsenek elő a szükséges orvosi kezelésekre, beavatkozásokra vagy gyakran azért mert a munkáltatók diszkriminálják a transznemű embereket és ezzel szinte lehetetlenné teszik a legális munkavégzést számukra. Mint minden populációban, ebben is növelhetik ezek a szexuális viselkedések a HIV átvitelének kockázatát.

HIV ellátás

HIV fertőzött emberek ellátása nagyon nehéz lehet függetlenül attól, hogy kiről van szó. De azok számára akik transzneműek gyakran még több akadályt kell leküzdeni. Orvosi ellátót aki transz érzékeny és tudatában van a speciális problémáknak, nagyon nehéz. Nagyon sok transznemű ember eleve elkerüli az orvosi ellátórendszert mert nem találnak olyan szakembereket akik érzékenyek lennének a szükségleteikre.

Mit tehetünk?

A Transvanilla úgy gondolja a legtöbbet oktatással érhetjük el. Terveink között szerepel az alábbi területeken való javulás érdekében fellépni:

  •  A szolgáltatóknak biztonságos környezetet kell biztosítani a transznemű emberek számára, hogy nyugodtan beszélhessenek nemi identitásukról.
  •  A szolgáltatóknak meg kell érteniük a transznemű közösség igényeit.
  •  Megelőző oktatást kell célzottan biztosítani a transz* közösség számára, amely az ő szükségleteikre érzékeny.

1 Herbst, J. et al; "Estimating HIV Prevalence and Risk Behaviors of Transgender Persons in the United States: A Systematic Review"; AIDS Behavior; 2007

Utoljára frissítve: szerda, 24 április 2019 12:25
Tovább a kategóriában: Transzneműek és a HIV/AIDS »

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek