Transvanilla Transznemű Egyesület

Melleltávolítás, rekonstrukció

Ahogy már máshol is említettük a műtétekkel kapcsolatos oldalaink ne legyenek az egyetlen információforrásod a témában. További információkat az interneten lehet találni és kifejezetten tanácsoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot hasonló helyzetben lévő társaiddal, osszátok meg tapasztalataitokat és cseréljetek véleményt. Keress meg sebészeket akik járatosak a témában és kérj tőlük is tanácsot valamint további információkat. A műtéti technikák és eljárások folyamatosan fejlesztés és tökéletesítés alatt állnak.

Három fő módja van az FTM mellkasműtéteknek, mindhárom technikát igyekszünk röviden bemutatni és előnyeiket, hátrányaikat összegyűjteni. Az alkalmazott műtéti technika nem orvos hanem leginkább mellméret illetve bizonyos esetekben páciensfüggő.

Igyekezz minél több képet megnézni, de fontos, hogy vedd figyelembe mennyi idő telt el a műtét és a fotó készítése között, milyen sebész és milyen módszerrel végezte a beavatkozást.

Vedd figyelembe, hogy a hegek idővel halványulnak bár ennek mértéke természetesen függ az egyéni adottságoktól is. Az eredmények olyan sokszínűek mint az emberek, sok tényező játszik szerepet a sikerességben. Az egyén egészségi állapota, a sebész tapasztalata és ügyessége valamint jó adag szerencse is befolyásolja a folyamatot. A legfontosabb, hogy eldöntsd milyen mellkasi jellemzők fontosak számodra, keresd meg a lehető legtöbb sebészt és vitasd meg velük a lehetőségeket.

Double Incision (Dupla metszés)

Kétoldali masztektómia (Bilateral mastectomy)
Mastopexy

double incision

A bőrt két bemetszéssel nyitják fel, a mell tetejének és a mellizom aljának mentén középről a hónalj irányában. Majdnem a teljes mirigyállományt eltávolítja a szike. A bimbóudvart eltávolítják, átméretezik és áthelyezik a mellkas megfelelő helyére. Zsírleszívásra is szükség lehet néha a műtéti terület határvonalain illetve a hónalj alatt. A metszéseket összezárják a mellizom aljának mentén. Vannak orvosok akik nem helyezik át a bimbóudvart, hogy megőrizzék az idegek épségét és teljes maradjon az érzékelés.

Nagy mellek (legalább B de inkább C vagy D) esetében alkalmazható. Laza, lógós bőr kell hozzá vagyis a megereszkedett, "csüngő" mell  előny.

Kockázatok:

 • A bimbóudvar szövetének egy része vagy egésze  elhalhat és elveszhet.
 • Maradandó zsibbadás.
 • Nagy, sötét hypertrophiás szétterjedő hegek.
 • Rossz helyre és rossz alakban kerülhetnek a hegek.
 • Rossz helyre kerülhetnek a melludvarok és a méretük is lehet nem megfelelő.
 • Szabálytalan alakú lehet az újraépített bimbó vagy a bimbóudvar.
 • Tapadási hegek keletkezhetnek a hegek vonalán az alattuk lévő izom felszínétől függően.
 • Ráncolódhat a bőr a vágásnál.
 • Kiálló rész maradhat a hónalj alatt.

Nagy, gyakran állandósult hegekkel jár, rendszerint W alakban vagy két C formájában a mellizom alsó részének teljes hosszában. A hozzáértő sebész ezeket a mellizom alsó része alá helyezi így azok erősítésével többé-kevésbé elrejthetőek lesznek.

Korrekcióra lehet szükség. Gyakran kell még szövetet eltávolítani a hónalj alól vagy a gyűrődéseket a heg vonalánál.

Az érzet idővel fokozatosan visszatér. Erre nagyobb az esély ha nem helyezik át a bimbóudvart.

Mellette: Laposabb mellkas a gyógyulás során. A bimbóudvar kisebb lesz és feljebb helyezkedik el a mellkason. Remek megoldás nagymellűek számára. Gyógyult állapotban a jól elhelyezett heg szinte elvész a jól kidolgozott mellizom alatt.

Ellene: A hegek feltűnőek, nem kidolgozott mellizmok esetén nagyon láthatóak legalábbis kezdetben. A hegek az idő során szélesedhetnek és/vagy jónéhány év mire elhalványodnak. Az áthelyezés miatt a bimbó sérülhet, akár ki is lökődhet és elvesztheti az érzetét. Az áthelyezett bimbók gyakran csak érintésérzékenységüket nyerik vissza erotikus érzetüket egyáltakán nem.

Kulcslyuk (Keyhole)

Szubkután (bőr alatti) masztektómia (Subcutaneous mastectomy)
Néha keverik a peri-areolar technikával

 

keyhole

A bőrt a bimbóudvar alsó felének mentén nyitják fel. A mirigyek és egyéb szövetek nagy részét zsírleszívással ezen a kis lyukon keresztül távolítják el. A bimbót átméretezhetik, de nem helyezik át. A bimbóudvart nem kicsinyítik és a mell bőréből sem távolítanak el.

A legkisebb mellek esetében ideális ("A" méret esetében a legjobbak az eredmények).  Feszes rugalmas bőr és kevés zsírszövet kell hozzá. Nem megereszkedett mellek esetében alkalmazható. Leginkább a kevésbé sűrű, kevésbé rostos mellszövettel rendelkezőknél végrehajtható mivel a mirigyállománynak a zsírleszívás tűjén át kell távoznia.

Kockázatok:

 • Jelentős  a kockázata a mellbimbók illetve a melludvarok egy részének vagy egészének  elvesztésére a zsírleszívás miatti sérülések következtében a vér- vagy ideg-ellátás traumájának eredményeként.
 • "Zsír nekrózis" (bőr alatti fertőzés) a zsírleszívás miatt
 • Állandó zsibbadás vagy idegi fájdalom.
 • Tapadási sérülések a bőr alatt (vonalak ahol a bőr felülete meggyűrődik ahogyan a hegek rákötnek a mellkas izomzatára). A károsodást a zsírleszívó tű okozza az izom felületének megsértésével.
 • Nem húzódik eléggé vissza a bőr.
 • Besüppedhet, behúzódhat a mellkas bőre.

Szinte láthatatlan hegek a vágás mentén. Néha előfordulnak tapadási hegek, gyűrődések a mellkas bőrén.

Korrekcióra szükség lehet. Általában a mellkas bőréből és/vagy a bimbóudvar szövetéből kell eltávolítani mert nem zsugorodott össze eléggé. Szükséges lehet tapadási hegek eltüntetésére vagy zsírszövet további eltávolítására a műtéti terület környékéről. A bimbókat át lehet méretezni.

Az érzet idővel fokozatosan visszatér. Az érzet nem biztos, hogy teljesen visszatér különösen az erotikus érzet.

Mellette: Sokkal kisebb hegek, legtöbbször láthatatlanok. Remek eredményeket hozhat kiss mellűeknél.

Ellene: Jelentős a melludvar ill. a mellbimbó elvesztésének kockázata mivel a zsírleszívó tű megsértheti a szöveteket, az idegeket vagy károsíthatja a vérellátást. Fertőzés veszély a zsírleszívás miatti zsírszövet elhalás következtében. Operáció utáni nagyobb fájdalom, nagyobb a kockázata a folyamatos idegi fájdalomnak. em Előfordulhat, hogy nem zsugorodik eléggé össze a mellkasi bőr és göröngyös egyenetlen lehet a felülete, mivel nem távolítottak el belőle. A mellkas felső részén tapadási hegek keletkezhetnek. A bimbóudvar eredeti méretében eredeti helyén marad.

Peri-Areolar

Szubkután (bőr alatti) masztektómia (Subcutaneous mastectomy)
Néha keverik a kulcslyuk technikával

peri areolar

A bőrt a bimbóudvar teljes kerületének mentén nyitják fel. A bőrt elválasztják az alatta lévő szövettől. Szikével távolítják el a szöveteket. A bimbó vér- és idegellátását egy kocsányon tartják fenn. A felesleges bőrt "fánk" alakban távolítják el. Néha zsírleszívást is alkalmaznak a műtéti terület szélein ha szükséges. A bimbóudvart átméretezik  aztán a bőrt a széleihez rögzítik. A bimbók korrekció során méretezhetőek. A bimbóudvart korlátozott mértékben át tudják helyezni az eredeti mellmérettől függően.

A, B és ritka esetben C méretnél alkalmazható. Alacsony testzsír százalék és mérsékelt vagy nagyon rugalmas bőr esetében jók az eredmények. Jobbak az eredmények ha a páciens már tesztoszteronon van a műtét előtt. Kissé megereszkedett bőr még nem gond, de minél kevésbé nyúlt meg annál szebbek az eredmények. A szövetek gyulladása nem léphet fel mivel nem zsírleszívásos módszerrel távolították el azokat.

Kockázatok:

 • A bimbóudvar ill. a bimbó részleges vagy teljes elvesztése.
 • Állandó zsibbadás vagy idegi fájdalom.
 • Szélesedő, szétterjedő hegek.
 • Nem kerek bimbóudvar.
 • Tapadási hegek keletkezhetnek a hegek vonalán az alattuk lévő izom felszínétől függően.
 • Nem húzódik eléggé vissza a bőr.
 • Nem teljesen lapos mellkas.
 • Besüppedhet, behúzódhat a mellkas bőre.

Szinte láthatatlanok a hegek a vágásnál a bimbóudvar és a bőr találkozásánál.

Korrekcióra szükség lehet. Általában zsírt kell eltávolítani a műtéti terület körül vagy a hegeket kell korrigálni a szétterjedés és/vagy a kialakult redők miatt. A bimbó átméretezhető.

Az érzet idővel fokozatosan visszatér. Remek az esély az érzet teljes helyreállására normál merevedésre képes lehet a mellbimbó és érzékeny maradhat a mellkas.

Mellette:
Nem túl nagy hegek, gyakran nem is látszanak. Kisebb az esély a melludvar elvesztésére. Teljesen normál érzete lehet a bimbóudvarnak és a bőrnek is. Kevésbé invazív beavatkozás, nem okozhat károsodást a zsírleszívás a szövetekben, gyorsabb a gyógyulás, kevesebb a posztoperatív fájdalom. Jó eredményeket lehet vele elérni kis mellek (A, B méret) esetében.

Ellene: A bimbóudvar nagy maradhat és/vagy alacsonyan lehet a mellkason a duplametszéses technikához képest. Túl nagy mellkas esetében vagy rosszul sikerült műtétnél laza petyhüdt bőr maradhat vagy redők keletkezhetnek a bőr és a bimbóudvar találkozásánál. Ennek az eljárásnak a során vannak orvosok akik több mellszövetet tartanak meg kezdetben mint a dupla metszéses eljárásnál  és valószínűleg véglegesen.

Melleltávolítást végző sebészek

Magyar transzszexuálisok képei

Mellkas (FTM Chest Surgery) Vegyes képtár

Mellkas (FTM Chest Surgery) Peri Areolar és Kulcslyuk közös képtár

Utoljára frissítve: hétfő, 15 április 2013 22:13

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek