Transvanilla Transznemű Egyesület

Phalloplasty technikák

 

Figyelem!!!
Az itt található információk pusztán tájékoztató jellegűek. A szerző nem orvosi szakértő és az alább olvashatóak nem orvosi tanácsok. Semmiféleképpen nem helyettesíthetik a konzultációt képzett orvosi szakértőkkel.

A phalloplasty a fallosz kialakítását jelenti donor bőr felhasználásával a test más részeiről. A phalloplasty eljárás típusától függően, a bőrt általában a hasról, az ágyékról/lábról, és/vagy az alkarról veszik és átültetik az ágyéki részre. Gyakran tartalmaz húgycsőhosszabbítást az eljárás, így lehet képes a beteg a neophalloszon keresztül pisilni. Az erekcióképességet rendszerint egy beültetett hajlítható rúd segítségével vagy egy szintén beültetett hidraulikus(folyadékpumpás) eszközzel érik el.

A phalloplasty technikák nagyon változatosak a sebészeknél. Nagyon alaposan járj utána a sebészeknek akik számításba jöhetnek nálad, hogy pontosan tisztában legyél vele hány lépcsőben és milyen eljárásokkal végzik a műtéteket. Tartsd észben, hogy ezek a leírások általánosak és csak bemutatásai a témának, ez a felsorolás korántsem mindenre terjed ki!

Gillies technika

Ez számít az egyik legkorábbi eljárásnak, melynek során a hasi bőrfelület egy darabját tekerik fel egy ernyedt péniszt létrehozva. Az évek során ezt az eljárást úgy fejlesztették tovább, hogy egy másik darab szintén hasról vett szövetet a "nyers oldalával kifelé" feltekernek és ennek segítségével kialakítanak egy "csövet a csőben", amely gyakorlatilag be van ágyazva a kialakított falloszba és kiterjesztést képez a húgycső számára. Ez a módszer általában egy erotikusan nem érzékeny phalloszt eredményez és gyakran nem elég realisztikus a kinézete sem. Rendszerint egy hajlékony rúd phalloszbaültetése erekció elérésére nyújt lehetőséget.

Suitcase handle ("bőrönd fogantyú")

Annak érdekében, hogy a szövetek ne haljanak el a péniszben, a Gilles eljárást a "bőrönd fogantyú" technika létrehozásával fejlesztették tovább, ahol a feltekert anyag a hashoz rögzítve marad a tetején és az alján (mint egy bőrönd fogantyúja) néhány hétig, hogy megfelelő vérellátást biztosítsanak. A második operáció során a felső részét leválasztják a hasról és lent beültetik a nemi szervek területére. Egy ideig újra lehetősége van a vérellátást megfelelővé tenni. A harmadik műtét során a másik végét is elválasztják a hastól és hagyják az új péniszt természetesen lógni a beültetési területről a nemi szervek helyén. Ennek a technikának variációit használják az úgynevezett "pedicled flap" (kismértékben rögzített felület) eljárások során.

Pedicled pubic flap phalloplasty

Ennek az eljárásnak a során a péniszt egy az ágyéktól szinte a köldökig érő gyengén rögzített lebenyből hozzák létre. (A "rögzített" kifejezés itt arra a tényre utal, hogy a donor bőrdarab a testhez rögzítve marad, úgy ahogy a suitcase handle technikánál, a vérellátás biztosításának és a szövetek elhalásának megelőzése érdekében. Ez a módszer átültetendő bőrt a comb felületéről is használ, amivel beburkolják a rögzített felületet kívülről, a phallosz külső ernyedt, laza bőrét imitálva. A húgycső kiterjesztése készülhet a szeméremajkakból vagy a vagina falából vett szövet felhasználásával is, vagy egyszerűen csak egy "kifordított" belső cső létrehozásával a donor terület szöveteiből. Ez az operáció is általában több lépcsős annak érdekében, hogy a vérellátás a rögzített részek számára biztosított legyen. A klitoriszt általában érintetlenül hagyják a pénisz tövének közelében. A pontos helye a phallosznak a klitoriszhoz képest megbeszélés tárgyát kell képezze a sebésszel. Ez a módszer általában erotikusan nem érzékeny phalloszt hoz létre. Az esztétikai megjelenése a pénisznek néha nem realisztikus. Általában pénisz-protézis behelyezésével érhető el erekció.

Mivel a donor felület ebben az esetben tipikusan szőrös, a betegeknek elektrolízises szőrtelenítésre kell járniuk néhány hónapig annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb szőr legyen az új péniszen. Vannak orvosok akik enélkül el sem végzik a műtétet. Amennyiben az elektrolízis bármilyen oknál fogva nem történik meg a betegnek borotválnia kell a bőrt vagy más módon szőrteleníteni azt időnként.

Pedicled groin flap phalloplasty

Ez az eljárás nagymértékben hasonlít az előzőhöz, eltekintve attól, hogy oldalirányban képzik a péniszt az ágyékon ( abban a vonalban ahol a comb találkozik a medencecsonttal). A húgycső kiterjesztése készülhet a szeméremajkakból vagy a vagina falából vett szövet felhasználásával is, vagy egyszerűen csak egy "kifordított" belső cső létrehozásával a donor terület szöveteiből. Ezt az operációt altalában több lépcsőben hajtják végre, hogy a rögzített "flap" vérellátása kielégítő lehessen. A klitoriszt általában érintetlenül hagyják a pénisz tövének közelében. A pontos helye a phallosznak a klitoriszhoz képest megbeszélés tárgyát kell képezze a sebésszel. Ez a módszer általában erotikusan nem érzékeny phalloszt hoz létre. Az esztétikai megjelenése a pénisznek néha nem realisztikus. Általában pénisz-protézis behelyezésével érhető el erekció.

Mivel a donor felület ebben az esetben tipikusan szőrös, a betegeknek elektrolízises szőrtelenítésre kell járniuk néhány hónapig annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb szőr legyen az új péniszen. Vannak orvosok akik enélkül el sem végzik a műtétet. Amennyiben az elektrolízis bármilyen oknál fogva nem történik meg a betegnek borotválnia kell a bőrt vagy más módon szőrteleníteni azt időnként.

Free tissue flap transfer (FTFT)

Az FTFT eljárás egy sokkal újabb és továbfejlesztett megközelítése a phalloplasztikának, melynek során az ágyékról, a combról vagy az alkarról vesznek szövetet. Az FTFT során a bőr "flap"-et teljesen leválasztják a donor felületről és áthelyezik a meglévő idegszálakkal és vérerekkel együtt az ágyék területére. Itt a flap idegeszálait és vérereit mikrosebészeti eljárással az ágyék idegszálaihoz és vérereihez kötik. Teszik ezt azzal a céllal, hogy az új fallosz erotikusan érzékeny legyen és, hogy a pénisz vérellátása kielégítő legyen.

Forearm free flap phalloplasty

Ezzel az eljárással a többi eljáráshoz képest sokkal realisztikusabb és erotikusan sokkal érzékenyebb phallus-t hoznak létre. Ez az alkaron lévő bőr természetének köszönhető (az alkar alsó részén lévő bőr elég szőrtelen és jó összetételű) valamint az idegek és vérerek beültethetőek a bőrrel együtt. A fő hátránya ennek az eljárásnak, hogy nagy felületen marad heg az alkaron és annak is van kockázata, hogy az alkar akár funkcionálisan is sérülhet vagy az érzőidegek is kárt szenvedhetnek. A donor felületet általában a combról vagy ágyékról vett bőrrel fedik be, ezzel egy másodlagos heget hagyva azon a területen is.

Az alkar bőréből készül az új phallosz és ezt átültetik az ágyékra ahol az idegeket és a vérereket mikrosebészeti eljárással kötik össze.Vannak sebészek akik az alkarban lévő ideget összekötik a klitorisz szeméremtestben lévő idegével (azzal a céllal, hogy legyen a pénisznek erotikus érzete). A húgycső készülhet a szeméremajkakból vagy a vagina falából vett szövet felhasználásával, vagy az alkai donor felület egy darabjából is amelyből egy belső csövet képeznek. A klitorisz érintetlenül marad a pénisz tövének közelében. A pontos helye a phallosznak a klitoriszhoz képest megbeszélés tárgyát kell képezze a sebésszel. Általában pénisz-protézis behelyezésével érhető el erekció.

Mivel a donor felület ebben az esetben is lehet szőrös ( a betegtől és a területtől ahonnan a bőrt veszik függően), a betegeknek elektrolízises szőrtelenítésre kell járniuk néhány hónapig annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb szőr legyen az új phalloszon. Vannak orvosok akik enélkül el sem végzik a műtétet. Amennyiben az elektrolízis bármilyen oknál fogva nem történik meg a betegnek borotválnia kell a bőrt vagy más módon szőrteleníteni azt időnként.

Modified forearm free flap phalloplasty

Annak érdekében, hogy az alkaron lévő hegek méretét csökkentsék, néhány orvos az alkari áthelyezéses technikákat az ágyéki eljárásokkal ötvözte. A sebész dönthet úgy, hogy a phallus nagyobb részét egy nem igazán érzékeny forrásból, mondjuk az ágyék szöveteiből hozza létre de egy későbbi lépcsőben érzékeny szövetet használ az alkarról, hogy abból alakítsa ki a pénisz végét. Egy másik megközelítésben a vágások minimalizálása érdekében szövet expandereket ültetnek az alkarba néhány hónapra így amikor szövetet vesznek az alkarról a donor felületet lezárásakor nincs szükség máshonnan vett bőr beültetésére. Ezeknek a lehetőségeknek utána kell járni és meg kell beszélni minden részletet a sebésszel ha ezen gondolkodsz.

Utoljára frissítve: péntek, 26 február 2010 21:10

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek