1. Képviseletet biztosítunk a már elutasított kérelmek ügyében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előtt

A nem jogi elismerésére irányuló eljárások ideiglenes felfüggesztésére egyszer már sor került 2016-ban. Ekkor öt transznemű személy ügyében fordultunk a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához a magánélet védelméhez való jog sérelmére hivatkozva. Bár az eljárások jelenleg is folyamatban vannak a Bíróság előtt, időközben a hazai hatóságok - feltételezhetően a megindított nemzetközi eljárások hatására is - elbírálták a korábban beadott kérelmeket és mindegyik esetben hozzájárultak a nem jogi elismeréséhez. Éppen ezért azt gondoljuk, hogy a most elutasított kérelmek ügyében is érdemes az EJEB-hez fordulni. Az eljárások megindításában a Transvanilla Egyesület jogásza nyújt segítséget az érintettek számára. (Elérhetőségünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

2. Leendő kérelmek beadásában való segítségnyújtás

Korábbi tájékoztatásunkban is arra bíztattunk mindenkit, hogy az ideiglenes felfüggesztés ellenére is érdemes a Kormányhivatalhoz benyújtani a nem jogi eljárása iránti kérelmeket. Szervezetünk az új helyzetre való tekintettel, minden egyedi kérelmező számára segítséget nyújt a kérelem összeállításában, valamint az adatvédelmi nyilatkozat megtételében. Amennyiben az újonnan benyújott kérelmeket az illetékes hatóságok elutasítják, ezekben az ügyekben is javasoljuk az EJEB-hez való fordulást. Jogi képviselet jogsegély-szolgálatunk keretében biztosítani tudunk az érintettek számára.

3. A nem jogi elismerésére irányuló eljárás jogi szabályozása

A Transvanilla Transznemű Egyesület évek óta következetesen képviseli azt az álláspontot, hogy a nem jogi elismerése az egyén önrendelkezési joga, az ehhez kapcsolódó eljárásnak pedig gyorsnak, átláthatónak és kiszámíthatónak kell lennie.
Szervezetünk támogatja az anyakönyvi eljárásban való ügyintézést, amelynek kezdetleges alapját a 2017-es jogszabályváltozás  lehetővé tette és amely további kiegészítésre, szabályozásra szorul. A közeljövőben ehhez kívánunk konkrét javaslatokat tenni a Miniszterelnökség számára a Transgender Europe-al együttműködve.

Előzmények

Egyesületünk 2015-ben a nem jogi elismerésének nemzetközi gyakorlatáról és az ahhoz kapcsolódó emberi jogi normákról készített és 2017-ben frissített kiadványában is felhívta a figyelmet ugyanezen hiányosságokra és a szabályozás szükségességére. Ez alapján fordultunk az alapvető jogok biztosához beadvánnyal.

2016-ban Dr. Székely László átfogó jelentést készített Egyesületünk és két fiatalkorú egyedi panaszos beadványára reagálva a nem jogi elismerésével kapcsolatban.

AJB-883/2016. számú ügy

"2015-ben egy átfogó jellegű, valamint két egyedi panaszbeadvány érkezett a Hivatalomhoz, amelyben a panaszosok a nem jogi elismerésének szabályozási anomáliáira hívták fel a figyelmet.
A Transvanilla Transznemű Egyesület panaszbeadványában foglaltak szerint Magyarországon jelenleg ugyan elvileg lehetőség van a nem jogi elismerésére, az erre vonatkozó eljárásra azonban – a medikalizációs megközelítés okán – nincsen jogi szabályozás. Az Egyesület kifogásolta továbbá azt is, hogy a gyakorlatban komoly problémát jelent, hogy a nem és névváltoztatás eljárásáról, az ahhoz szükséges dokumentumokról, az eljárási határidőről, az esetleges jogorvoslati lehetőségekről és annak módjáról nem található semmilyen hiteles, teljeskörű, elérhető és a résztvevő szervekkel egyeztetett tájékoztatás. Sérelmezték továbbá azt is, hogy a nem megváltoztatásán átesett transz emberek iratainak, illetve e körben a képzettségét igazoló dokumentumoknak a megváltoztatása jelen pillanatban aránytalan nehézségekbe ütközik."

A jelentés közzététele után 2016. november 14-től, bizonytalan időre és hivatalos indoklás nélkül felfüggesztették a nem jogi elismerési eljárásokat. Egyesületünk emiatt öt transznemű személy képviseletében beadvánnyal fordult a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bírósághoz. Az eljárás még folyamatban van.

Majd 2017. október 25-én az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalával közösen Egyesületünk a Nemzetközi transz depatologizációs akciónap alkalmából, szakmai kerekasztal-beszélgetéseket rendezett a "A transz emberek alapvető jogainak érvényesülése" témakörében.

A együtt rendezett fórum célja az volt, hogy lehetőséget teremtsünk a szakmai párbeszéd számára a transznemű embereket érintő emberi jogi dilemmákról, és összekapcsoljuk egymással a problémakörrel különféle szempontok alapján foglalkozó hazai és nemzetközi szakembereket, hozzájárulva ezzel a jogi szabályozás és a gyakorlat fejlesztéséhez, alakításához.

Transz emberek Magyarországon, tények és adatok, a nem jogi elismerésének gyakorlata a jövőbeni szabályozás tükrében, nemzetközi és magyar standardok - Panelbeszélgetés 2017

A Transvanillánál pontosan ismerjük és mélyen átérezzük a magyarországi transznemű emberek helyzetét különös tekintettel azokra, akik a feljebb említett kérelem-elbírálási zárlat miatt jelenleg bizonytalanságban élnek illetve akik anyagi helyzetük, lakóhelyük vagy más egyéb személyes tulajdonságuk miatt nem férnek hozzá a számukra szükséges transz specifikus egészségügyi ellátásokhoz.

nem jogi elismerése az a folyamat, amely során a személy nevét és a nemével kapcsolatos adatokat a hivatalos okmányaiban és az összes hivatali nyilvántartásban megváltoztatják, annak érdekében, hogy az adott személy nemi identitását hivatalosan is elismerjék.

A Transgender Europe (TGEU) egy európai és közép-ázsiai non-profit hálózat több, mint 100 tagszervezettel, amelyek a transz emberek egyenlőségért dolgoznak európai szinten.

Transvanilla Transznemű Egyesület egy magyar non-profit szervezet, amely a transz, a dzsender-nonkonform és  az interszex emberek érdekeit képviseli Magyarországon.

 

2018. július 10.
Transvanilla Transznemű Egyesület
Elérhetőségünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.