Transvanilla Transznemű Egyesület

Ma az interszexualitásra hívjuk fel a figyelmet világszerte

Pin It

Az Intersex Awareness Day egy nemzet(köz)i nap amely arra az agyonhallgatott illetve eltitkolt szégyenletes tényre hívja fel a figyelmet, hogy csecsemők genitáliáján végeznek kozmetikai műtéteket világszerte.

Interszex ember az aki kromoszómáit, elsődleges nemi szerveit és/vagy másodlagos nemi szerveit tekintve nem határozható meg egyértelműen férfiként vagy nőként. Az interszex embereknek lehetnek férfi és női biológiai jellemzői is egyszerre.

Az interszexualizmus fogalmát a XX. század gyógyászata alkotta azoknak a személyeknek a számára akiknek kromoszomális neme és genitális megjelenése nem egyezik vagy eltérést mutat a "standard" férfi vagy női megjelenéstől. Legalább minden 2000. megszületett gyermek ilyen. A jelenlegi orvosi protokollok meglehetősen sok országban sebészeti rekonstrukciót írnak elő ezek az átlagostól eltérő ám teljesen egészséges testek számára. Mindez a gyakorlat hatékonyságát tekintve megkérdőjelezhető mivel sokan akik átestek ilyesfajta kezeléseken fizikai, érzelmi és szexuális sérülésekről számolnak be melyek emiatt keletkeztek.

De a műtétek csupán egyik része az interszex mozgalom célkitűzésének, nagyon fontos és hangsúlyos a bánásmód amelyben az interszex emberek részesülnek, szégyenkezniük kell, titokban tartani magukat és emiatt gyakran elszigetelődnek, sok esetben ők maguk sem tudnak állapotukról, mivel úgy vélik az interszex gyermek számára jobb ha nem tud erről. Tehát nem elég felhagyni a műtétekkel, azok helyett támogatást kell nyújtani és őszinteséget vinni a kommunikációkba.

1996. október 26-án tartották amerikai interszex aktivisták első demonstrációjukat Bostonban. Ezért október 26. a nemzetközi nap. Magyarországon még nem tudunk interszex közösségről, szervezett csoportról. A TransVanilla Egyesület folyamatosan kapcsolatban van már interszex emberekkel és ezzel párhuzamosan információt is gyűjt a témában. Reméljük hamarosan magyarországi interszex akciókról is beszámolhatunk majd, melyek elősegíthetik a szőnyeg alá söpört téma köztudatba kerülését.

Még több információ interszex témában

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek