Transvanilla Transznemű Egyesület

SAJTÓKÖZLEMÉNY - A Transvanilla Egyesület két transznemű panaszos képviseletében az Alkotmánybírósághoz fordul

Pin It

igent a nemre lgr for hungary

Áder János köztársasági elnök aláírása után hatályba lép az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosítása, amely megszünteti a nem- és névváltoztatás lehetőségét (nem jogi elismerése) Magyarországon. Az Alkotmánybíróság (AB) maradt az utolsó hazai fórum, ami a kormány ámokfutását megállíthatja. A Transvanilla Transznemű Egyesület ezért két érintett transz ember képviseletében a hatályba lépés napján alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz és kéri a törvény Alaptörvény ellenességének megállapítását és megsemmisítését.

Mindeközben a Transvanilla képviseletében 23 egyedi kérelmező ügyét az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) is vizsgálja. Mindkét alapjogvédő szerv korábbi döntéseiben kimondta, hogy a nem és névváltoztatás joga (nem jogi elismerése) az emberi méltósághoz tartozó alapvető jog.

A Transvanilla folytatja a nem- és névváltoztatás lehetőségének megnyitásáért folytatott kampányát. Ennek keretében jogi képviseletet nyújt minden olyan transz és interszex ember számára, aki a törvény hatályba lépését követően szeretné elindítani a nem és névváltoztatásának folyamatát. Mivel erre Magyarországon mától nincs lehetőség, a leendő kérelmezők ügyeit is az Emberi Jogok Európai Bírósága elé visszük.

Arra kérünk minden magyar és nemzetközi civil szervezetet, hogy csatlakozzon a felhívásunkhoz, és fejezze ki támogatását a magyar transz és interszex emberek felé és kérjük a magyar kormányt a nem jogi elismerésének lehetővé tételére! Csatlakozás az alábbi linken

Útjára indítottunk egy petíciót Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökét kérve, hogy ítélje el a magyar kormány lépését, és vessen be minden rendelkezésére álló eszközt annak érdekében, hogy a magyar transz és interszex emberek alapvető jogai ne sérüljenek! Itt csatlakozhatsz ahhoz a több mint 26.000 emberhez aki már aláírta

Ha ismersz magyar transz és interszex embereket, arra kérünk lépj velük kapcsolatba, támogasd őket ebben a nehéz időszakban, segíts elviselni az elviselhetetlent!

Nem állunk le és nem adjuk fel! A transz és interszex jogok emberi jogok, és jogunk van emberséges bánásmódhoz!

Posztold ki ezt: Kiállok a magyar transz és interszex emberek jogaiért és felszólítom a magyar kormányt, teremtsen számukra lehetőséget valódi nemük jogi elismerésére!

#IgentaNemre #LGRforHungary
#aTranszJogokEmberiJogok #azInterszexJogokEmberiJogok

2020. május 19. Igent a Nemre - Nem jogi elismerését Magyarországon! 

A transz embereket ellehetetlenítő törvényjavaslatra adott reakciók kronológiája 

2020. április 20. - KÖZLEMÉNY: Kérjük az alapvető jogok biztosát, hogy lépjen fel a transz embereket ellehetetlenítő törvényjavaslat ellen

2020. április 01. - KÖZLEMÉNY: Az Emberi Jogok Európai Bírósága júniusig adott határidőt Magyarországnak 

A nem jogi elismerése - Nemzetközi kitekintés 2017

Hogyan segíthetsz?

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek