Transvanilla Transznemű Egyesület

Több mint százezer ember kéri az Európai Bizottságot, hogy védje meg a magyar transz és interszex embereket

Pin It

igentanemre

A Transvanilla Egyesület elküldte Ursula von der Leyen-nek, az Európai Bizottság elnökének azt a petíciót, amelyben kéri, hogy álljon ki k a magyar transz és interszex emberek alapvető jogaiért.

2020. május 29-én Magyarország köztársasági elnöke aláírta azt törvényt, amely ellehetetleníti a nem jogi elismerését Magyarországon: azt a lehetőséget, hogy valaki megváltoztassa a nemét az okmányaiban. Ez különösen káros hatással van és lesz a jövőben is azon transz és interszex emberek egészségi állapotára, akik hivatalos okmányaikban más neműnek néznek ki. Mindez számukra diszkriminációt, erőszakot, és szolgáltatásokból való kizárást eredményezhet az élet minden területén.

A Transvanilla Transznemű Egyesület az elmúlt időszakban több mint 100.000 aláírást gyűjtött azért, hogy az Európai Bizottság segítségét kérje a magyar transz és interszex emberek védelme érdekében. Nyilvánvaló, hogy a közösségünk elleni támadások folytatódni fognak. Ezt bizonyítja az a legfrissebb törvényjavaslat, mely az Alaptörvénybe írná, hogy az “anya nő, az apa férfi” és, hogy “Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.” Ezt a javaslatot november 10-én nyújtották be, és véleményünk szerint arra kényszeríti a szülőket és az oktatási intézményeket, hogy a gyereknevelés során a kormány “nem és biológiai nem” értelmezését kövessék.

“Magyarországon a transz és az interszex emberek többé nem védettek a diszkriminációval szemben. Mivel jogilag nem tudják megváltoztatni a nemüket és keresztnevüket, olyan hétköznapi dolgok, mint egy csomagot átvenni a postán, ügyet intézni a bankban vagy csak egyszerűen megmutatni a személyi igazolványt, mindennapos nehézséget és megaláztatást okoznak. Az Európai Uniónak el kell ítélnie a magyar kormány transz és interszex állampolgárok elleni intézkedéseket, és meg kell védenie az alapvető jogaikat.” - mondta Hidasi Barnabás a Transvanilla Egyesület elnöke.

A magyar transz és interszex embereknek segítségre van szüksége. Határozott állásfoglalásra van szükségünk az Európai Uniótól, amely kimondja, hogy ezek a támadások ellentétesek az európai diszkriminációellenes értékekkel. Fontos, hogy, hogy az EU minél előbb tegyen lépéseket, többek között vegye figyelembe ezeket a kérdéseket a Magyarország ellen folytatott 7. cikk szerinti eljárás során. A májusban elfogadott törvény közvetlenül ellentétes a magyar Alkotmánybíróság ítélkezési gyakorlatával, ezért sérti az Európai Unióról szóló szerződés 2.cikkét, melynek értelmében a tagállamok tiszteletben tartják a jogállamiság értékét.

Reméljük, hogy Ursula von der Leyen, és az Európai Bizottság meghallja a petíciót aláíró több mint 103 ezer ember valamint a magyar transz és interszex emberek hangját.

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek