Április 12-én szavaztak a német parlamentben a törvényjavaslatról, amelyet nagyjából kétéves véleményezési és vitafolyamat előzött meg, és amelynek értelmében novembertől az önrendelkezés lesz az alapja a nem jogi elismerésének. Ennek értelmében Németországban is az önbevallás lesz az alapja a nem jogi elismerésének, az anyakönyvi hivatal előtt tett nyilatkozattal.

A Transgender Europe (TGEU) és német transz érdekvédelmi szervezetek egyaránt üdvözlik és paradigmaváltónak tartják a döntést, ugyanakkor több részt problémásnak vélnek, illetve további módosításokat javasolnak.

Ilyen módosítási javaslat lenne, hogy a 14 évnél idősebb transz fiatalok, szülői beleegyezés nélkül is ugyanazt a folyamatot vehessék igénybe, amely terv szerint a nagykorúakra vonatkozna. A jelenlegi változatban ugyanis, ha a szülők nem járulnak hozzá a 14 éven felüli fiatal kérelméhez, akkor bevonhatják a bíróságot. Emellett a 14 éven felüli fiataloknak is nyilatkozniuk kell arról, hogy megfelelő tanácsadásban részesültek, ami a szakemberek szerint a pszichológiai diagnózis megtartásának kiskapuja lehet.

Problémásnak tartják ezen kívül a három hónapos várakozási időt, valamint azt is, hogy megszűnt a név nemre vonatkozó adattól független megváltoztatásának lehetősége.

A törvényt meglehetősen éles viták övezték és a német transz közösség felhívta rá a figyelmet, hogy szükségtelenül nagy teret engedtek a transz ellenes hangoknak, ahogyan az olyan rendelkezéseknek, is melyek a transz feminin emberek és transz nők jogainak elismerését a nem transz nők jogaira nézve fenyegetőnek tartják.

A TGEU 2022-es jelentése szerint a nemi önrendelkezési modell működik, visszaélések lényegében nincsenek, illetve a jelentés szerint, az olyan országokban, ahol bevezették a modellt, az a nem transz nők jogvédelmét is megerősítette. 

 

Forrás: TGEU