A megelőzési hét kapcsán a felvilágosító rendezvények célcsoportja kizárólag a nők. Mi szeretnénk arra felhívni a figyelmet ezen a héten, hogy vannak férfiak is akik érintettek lehetnek, és az ő esetükben is ugyanolyan fontos a megelőzés!

A méhnyakrákszűrés fontos, hiszen a szűrés során a rákot megelőző elváltozás felismerhető, és időben elvégzett kezeléssel teljes biztonsággal gyógyítható. Mindemellett felhívjuk a figyelmet a védőoltás fontosságára, amely minden korosztály számára megfontolandó. A vakcina megakadályozza, hogy a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV bejuthasson a szervezetünkbe, és fertőzést okozhasson.

Célunk, hogy minél több transzférfi vigyázzon magára, figyeljen az egészségére, járjon évente szűrővizsgálatra és fontolja meg a védőoltás lehetőségét.

Magyarországon Európa viszonylatában is súlyos a helyzet: hazánkban tavaly közel 400 nő halt meg a betegségben, pedig az időben felfedezett betegség gyógyítható. A lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők csak kis százaléka vesz részt évente. (Transzférfiakról nem állnak rendelkezésre adatok és tudomásunk szerint őket be sem hívják.)

Mivel az esetek jelentős része vélhetően vírus eredetű, a legbiztosabb védekezési mód a megbízható monogám párkapcsolat. A méhnyakrák "0" stádiumban való felismerése tökéletes gyógyulást eredményezhet, de csak rákszűrő vizsgálattal fedezhető fel. Ezért minden felnőtt, nemileg aktív nőnél és transzférfinál aki nem távolíttatta el szaporítószerveit indokolt a rákszűrés legalább 2-3 évente egy alkalommal, ha az orvos javasolja, ennél jóval gyakrabban is.

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A HPV-fertőzés nagyon gyakori, ugyanis a szexuális életet élő nők közel 80%-a fertőződik meg HPV-vel élete során. A legtöbb HPV-fertőzés 12-18 hónap alatt elmúlik a szervezet természetes immunvédekezése következtében, azt azonban nem lehet megmondani, hogy kinél szűnik meg vagy indul el a rákképződés folyamata. Méhnyakrák akkor alakulhat ki, ha a rákkeltő HPV-típussal történő fertőzés tartóssá válik.

A nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot, és ezáltal megakadályozható a méhnyakrák kialakulása, védőoltással pedig jelentősen csökkenthető a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata. A védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen.

Nemrég egy új tanulmány*** is rámutatott, hogy a nőből férfi (FTM) transznemű páciensek esetében tízszer akkora a negatív tesztre való esély mint a női páciensek esetében. A méhnyakrák azon FTM férifak esetében akik nem távolíttatják el szaporítószerveiket vagy csak később tervezik azt, nagyon is előfordulhat.

*** Potter, J. et al (2014). Female-to-Male Patients Have High Prevalence of Unsatisfactory Paps Compared to Non-Transgender Females: Implications for Cervical Cancer Screening, Journal of General Internal Medicine. DOI: 10.1007/s11606-013-2753-1