Interszexualitás

Interszexuálisnak nevezzük azokat az embereket, akik a nemi anatómiai jegyek (kromoszómák, hormonok, külső és belső nemi szervek) olyan kombinációjával rendelkeznek, amelyek sem a férfiak, sem a nők esetében nem szokványosak. Az interszexuális állapot leggyakrabban veleszületett, de előfordul az is, hogy a szexuális fejlődés későbbi fázisában alakul ki.

A modern terminus a (latin inter=között  és  sexus=nem) szóból lett megalkotva és ez helyettesíti napjainkban  a korábbi "hermafroditizmus" elnevezést. Bár ezt még a növények és állatok biológiájában használják.

Az ógörög legenda szerint  Hermaphroditos  egy szép fiatalember volt, Hermésznek a hírvivő istennek,  és  Aphroditének a szerelem istennőjének gyermeke. Aki amikor elutasította egy nimfa szerelmét,  az olyan szenvedélyesen ölelte meg őt, hogy a testük egybeolvadt.  Ennek megfelelően az ókortól a közelmúltig a női és férfi testi jellemzőkkel rendelkező egyént általában hermafroditának  nevezték.

Napjainkban a mitológiai utalásokat túl pontatlannak tekintik tudományos szempontból, s ezért az orvosok és az érintettek kerülik azokat.  Ez érvényes az úgynevezett  „női  pszeudo-hermafroditák”  (petefészekkel rendelkezők),  a  „férfi pszeudo-hermafroditák”  (herékkel rendelkezők) és a „valódi hermafroditák” (petefészekkel és herékkel egyaránt rendelkezők)  megkülönböztetésére is.  Ezeket régen hasznosnak tekintették, ám időközben kiderült, hogy nem praktikusak, helyettük ma  az  „interszexuális egyén”, vagy röviden az  „interszexuális”  általánosabb kifejezését használják.

Az interszexualitás nem egységes kategória, számos betegség vagy állapot járhat együtt interszexuális anatómiával.

Néhány szerző az „interszexualitás”  fogalmát igen szélesen értelmezi és kiterjeszti  az olyan, viszonylag egyszerű  állapotokra is, mint a nagyon kiemelkedő csikló, a nagyon kis pénisz vagy a le nem szállt herék. A csikló vagy a pénisz normál mérete egyéni vélemény kérdése, s így a korrigáló beavatkozások. feleslegesek, sőt, károsak lehetnek.

A modern kutatás megmutatta, hogy  az interszexualitás  fokozat kérdése, amely a nem-tipikus testi fejlődés széles spektrumát jelentheti, sokféle lehetséges okkal.  Így egyetlen megközelítés sem felel meg minden esetnek.  Csak egy igen alapos vizsgálat és gondos meghatározás  mutathatja meg a szükséges egyéni intézkedéseket  minden esetben.

Az interszexuális gyakoriságát nehéz megítélni mivel az interszexualitás egy modern fogalom, amely a "nem tipikus képződmények" széles spektrumát foglalja magában. Közülük néhány rögtön nyilvánvaló míg mások rejtettek vagy nehezen megfigyelhetők még nagy orvosi rutinnal is.

Az interszexualitás talán fokozat kérdése, s a különböző szociális és orvosi konvencióktól függ, hogy éppen hol húzzák meg a diagnosztikus vonalat. Mégis többször megpróbálták felmérni az érintett személyek számát, ám ezek a becslések nagyon ingadoztak. A legelterjedtebb becslés szerint minden 1500 – 2000 élve született gyermek közül egy esetben szakembert hívnak az újszülött nemének eldöntéséhez. További, ismeretlen számú interszex állapotot nem vesznek észre az újszülöttnél, csupán jóval később. Szélesebb látószögből úgy tűnik, hogy  100  újszülött közül egynek a testi megjelenése különbözik az elvártan tipikus férfitől vagy nőtől, s ezer közül egy csecsemőnél műtéttel „normalizálják” nemi szerveiket.

Az interszexualitás tehát viszonylag ritka, de elég gyakori ahhoz, hogy figyeljünk rá. Igen hasznos lenne, nemcsak az érintett személyek, hanem az egész társadalom számára, ha mindenki tájékozottabb lenne ebben a kérdésben.

Információk interszex gyermekek szüleinek

Interszexuális vagy?

Interszexuális vagy? Sorstársaid keresed? Nem vagy elégedett az ellátásoddal? Információra van szükséged? Egyszerűen csak beszélgetni szeretnél erről valakivel? Érdekel a téma? Jelentkezz interszex csoportunkba! Keresd interszex aktivistáink! Tegyünk valamit ezügyben! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Interszexuális filmek

Interszexuális könyvek

Interszexuális linkek

Képek

A zászló

Az Interszexuális Büszkeség Zászlaját Natalie Phox alkotta 2009-ben, hogy azok lelkét szimbolizálja, akik részlegesen vagy teljesen mind férfi mind női nembe születtek. Ezt jelképezi a két külső levendulaszín sáv. A középső sáv kombinálja a rózsaszínt (nők) és a baba-kéket (férfiak), a két nem keveredését jelenítve meg. 

 Az ön gyönyörű gyermeke

A nemi jellegek sokkal változatosabbak, mint ahogy legtöbb ember hiszi. Hogy segítsük az újszülött üdvözlését az életben, ez az információs csomag a nemi jellegekkel kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdéseket igyekszik megválaszolni. Tovább


Szabad és egyenlő - interszex ismertető

Az interszex emberek mindkét biológiai nem nemi jellegzetességeivel született személyek (elsődleges és másodlagos nemi szervek, kromoszómák, hormonok), akik biológiai jellemzőik alapján nem határozhatóak meg a női vagy férfi test fogalma alapján. Tovább

Utoljára frissítve: hétfő, 14 március 2016 12:39