Transvanilla Transznemű Egyesület

WPATH - Nyilatkozat az identitás elismeréséről

Ez az állásfoglalás lép a WPATH 2015. január 19-i Nyilatkozat az identitás elismeréséről helyébe
2017. November 15. - WPATH

wpath logo

A Transznemű egészséggel foglalkozó szakemberek világszervezete (WPATH) elismeri, hogy az optimális fizikai és mentális egészség érdekében az egyének számára elengedhetetlen, hogy szabadon fejezhessék ki nemi identitásukat, függetlenül attól, hogy identitásuk mások elvárásainak megfelel-e vagy sem. A WPATH emellett elismeri minden ember azon jogát, hogy hivatalos dokumentumaik összhangban legyenek saját nemi identitásukkal, beleértve azokat a dokumentumokat, amelyek a jogi nemüket igazolják. Ezek a dokumentumok alapvetőek ahhoz, hogy minden ember számára élvezhetőek legyenek ugyan azon jogok és lehetőségek, melyekkel mások is élnek: a lakhatáshoz, az oktatáshoz, a munkavállaláshoz és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés; az utazás, a mindennapi ügyintézés elvégzése, és a biztonság. A transznemű embereknek, függetlenül attól, hogy miként azonosítják önmagukat, illetve hogyan jelennek meg, nemük elismerését ugyanúgy meg kellene kapniuk, ahogyan azt mindenki elvárja és meg is érdemli.

Az orvosi és egyéb akadályok a transznemű egyének nemének elismerésének folyamatában káros hatással lehetnek a fizikai és mentális egészségre. A WPATH ellenzi az összes orvosi követelményt, amely gátolja a hivatalos nem módosítását a dokumentumokban. Ilyen követelmények a diagnózis, a terápia, a pubertás blokkolók, a hormonok, a sebészet bármely formája (beleértve a sterilizációt eredményezőket), illetve bármilyen más követelmény amely klinikai kezelést vagy orvostól beszerzett véleményt jelent. A WPATH úgy gondolja, hogy a házastársi viszony és a gondviselői státusz nem kellene akadálya legyen a nem elismerésének, és ellenzi azokat a követelményeket, mint a megerősített nemben való élést egy ideig vagy a kényszer várakozást és a „lemondási” periódusokat azután, hogy a dokumentumok megváltoztatására adtak be kérvényt.. Továbbá, a bírósági tárgyalások és bírói meghallgatások pszichológiai, pénzügyi és logisztikai akadályokat hozhatnak létre a nem jogi elismerésének folyamatában és sérthetik a magánélethez kapcsolódó személyiségi jogokat és igényeket.

A WPATH támogatja, hogy a transznemű fiatalok számára megfelelő nemi elismerés hozzáférhető legyen, beleértve a kiskorúakat és azokat, akik börtönben vagy egyéb intézményekben vannak. A WPATH elismeri, hogy a nemi identitások spektruma széles, és azt, hogy a választási lehetőség nőre és férfire korlátozása, nem megfelelő az összes nemi identitás lefedésére. „X”, „NB” (nem-bináris) vagy „egyéb” (mint példák) elérhető kellene, hogy legyen azon személyek számára, akik azt választják.

A WPATH sürgeti a kormányokat, hogy szüntessék meg az akadályokat a nem elismeréséhez, megfizethető és emellett hozzáférhető adminisztrációs eljárást vezessenek be, amely az önmeghatározást erősíti, amikor a nem megjelölése az azonosító dokumentumokon szükségesnek látszik. Ezeknek az eljárásoknak törvényen kell alapulniuk és védeniük kell a magánélethez való jogot.

A nyilatkozat angol nyelven a WPATH weboldalán

Utoljára frissítve: hétfő, 18 március 2019 17:05

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek