Transvanilla Transznemű Egyesület

Centurion Metoidioplasty

A centurion háttere

Az évek során Dr. Peter Raphael nagyon sokféle beteggel találkozott. A szükségleteik nagyon sokfélék de a céljaik egy irányba mutatnak. Arra keresik a módot, hogy a megjelenésük azonos legyen a belső énképükkel.

Útjuk során, a Female to Male transzszexuális betegek próbálták kérni Dr. Rafaelt keressen valami megoldást a létező metoidioplasty és phalloplasty megoldásokon túl. A helyzet nehézsége abban rejlik, hogy egy olyan eljárást kellene kitalálni amellyel a kialakított pénisz érzékeny marad és valamennyire működőképes is. Az orvosi szakirodalom beszámol rengeteg kudarcról. Mindenféle szövetek sikertelen alkalmazásáról, esztétikai nehézségekről, megbetegedések fokozott kockázatáról, az átültetett részek elhalásról, fertőzésekről és maradandó orgazmushiányokról.

Továbbra is minden erejével azon dolgozik Dr. Raphael centurion metoidioplastya nőgyógyászati onkológus Alan Mundoz-zal összefogva , hogy a Centurion-t tovább fejlessze és tökéletesítse a kezdeti célok elérése érdekében. A terület szaktekintélyének Dr. Munoz-nak a segítsége felbecsülhetetlen értékű Dr Raphael számára a Centurion fejlesztése során, főként egy új vaginectomy-technika kialakításában.

Dr. Raphael sikere és betegeinek elégedettsége annak a folyamatos odafigyelésnek és törődésnek köszönhető amellyel azok az emberek veszik körül a transznemű/nemi identitás zavarral rendelkező betegeket a female-to-male eljárás során akikkel kapcsolatba kerülnek. A betegek mindenre kiterjedő információra számíthatnak a konzultáció során és a személyzet gyakorlottan segít nekik a felvilágosításban, a konzultációkban, a műtétek egyeztetése során valamint a finanszírozási lehetőségeket tekintve. Emellett egy korszerű altatási részleg végig kíséri őket az operáció előtti szakasztól az operáción át egészen addig amíg visszakerülnek a kórtermükbe.

Előnyei:

* természetes kinézetű (bár kicsi), erotikusan érzékeny pénisz,
-magától merevedik mivel a klitorisz erekcióképes szövetekből épül fel,
* a nemi szerv meglévő szöveteit használják, így nem lesznek hegek a test más területein

Hátrányai:

* a pénisz általában elég kicsi és ezért gyakran nem képes behatolásra
* nem jó választás azok számára akiknek nem nőtt meg a klitoriszuk a tesztoszteron hatására
* ugyanazok mint más eljárásoknál: kilökődés a heréknél, fekély, szűkülés a húgycsőnél és fertőzésveszély, valamint szövetelhalás (bár ez sokkal ritkább metoidioplasty és centurion esetében, mint phalloplasty-nál)

A Centurion eljárás

Az első Centurion eljárást 2002 júniusában hajtották végre és tipikusan vaginectomy-val hysterectomy-val és kétoldali salphingo-oopherectomy-val együtt hajtják végre. A hysterectomy, a kétoldali salphingo- oopherectomy és a vaginectomy körülbelül 1,5 órát vesz igénybe. Maga a Centurion eljárás kb. 2,5 óráig tart.

A betegek anatómiai felépítésse különböző ennek függvényében ezek az idők változhatnak. A legfontosabb, szintén változó összetevője a neo-phallus létrehozásánál a rendelkezésre álló szövet mennyisége és típusa. Amikor kevesebb az anyag amiből kialakíthatóak a különböző struktúrák értelemszerűen tovább tart a műtét végrehajtása. A felépülési idő is sokféle lehet, de a betegnek korlátozniuk kell fizikai aktivitásukat két három hétig és fokozatosan növelni azt utána. Minden utasítást rendszeresen gondosan megbeszélnek minden beteggel Dr. Raphael és munkatársai.

Amennyiben a betegnek szüksége van hysterectomy-ra és oophorectomy-ra, Dr. Raphael és Munoz először hasi hysterectomy-t hajt végre a vaginectomy elvégzése előtt. Amikor erre már nincs szükség akkor a hasfalat ott nyitják meg ahol korábban a hysterectomy-nál és végrehajtják a vagina eltávolítását.

Dr. Raphael vaginectomy technikájának újítása és Dr. Munoz segítségével tökéletesített része , hogy biztonságosan kezelik a vagina szövetét. A hagyományos vaginectomy rengeteg kockázattal rendelkezik. Megsérülhetnek a környező szervek, beleértve a hasat, a húgyhólyagot, a beleket és a végbelet is. Számításba véve a kockázatokat és figyelembe véve a vagina szövetének fontosságát valamint tekintetbe véve a megfelelő húgyhólyag működés fontosságát, a sebészek kiötlötték ezt az új technikát amellyel a megbetegedések kockázatot lecsökkentették és nem sérül a húgyhólyag sem.

A Raphael féle vaginectomy biztonságosabban zárja le a vaginát egy hatékonyabb módszerrel amelynek lényege, hogy fentről a hasból nyitja meg a vaginát és aztán lent zárja le a vagina természetes bejáratát. Ez lényegében megfordítja a vagina eredeti felépítését amely természetes állapotában alul nyitott és fent zárt a has falánál. Ez kiküszöböli az összes potenciális kockázatot amellyel a vagina szöveteinek eltávolítása járhat a vaginectomy során és az elengedhetetlenül fontos szövetet otthagyja a helyén amely így továbbra is szabályozni tudja a húgyhólyag működését. Ez az eljárás egy új zsebet alakít ki a has aljánál. A folyadékok amelyek kiválasztásra kerülnek egyszerűen felszívódnak majd és a szervezet ugyanúgy kiválasztja őket mint az emberi testben bárhol felgyülemlett folyadékokat.

Amikor a vaginoplasty készen van és a has be van zárva, a sebészek a klitorisz felszabadításával folytatják az eljárást. A felfüggesztő szalagok érintetlenek maradnak, hogy támasztéként működhessenek. A klitorisz természetes erekcióképessége lesz az operációü után a neo-phallus erekcióképességének az alapja. A round ligaments távoleső pontjait (e testtől értve) felszabadítva a nagyajkak alól de rögzítve hagyva a közeli pontjait (a testhez viszonyítva). A felszabadított véget a klitorisz "feje" alatt csatlakoztatják így hozva létre a neo-phallus fejét.centurion metoidioplasty A round ligaments bár természetszerűleg nem erekcióképesek, szélességet tudnak a neo-phallus szövetei számára biztosítani. A nagyajkakból lesz a herezacskó. Zacskót alakítanak ki mindkét nagyajakból, hogy kihasználják az üres helyet ami a round ligaments helyén maradt. Ebben a két zacskóban fog elhelyezkedni egyenként a két testreszabott szilikon here-implant amelyek később lesznek egyesítve egy anatómiailag és esztétikusan kifogástalan herezacskóvá.

A legnagyobb kihívás a neo-húgycső kialakítása. A neo-húgycső az eredeti húgycső nyílásánál kezdődik, rendszerint három összeillesztett flap-ből áll össze és a neo-phallus fejénél ér véget. A rendelkezésre álló szövet a limitáló tényezője ezeknek a flap-eknek a számának és hosszúságának ezáltal a húgycső hosszabbítás méretének. Minnél több szövetet tudnak felhasználni annál hosszabb lehet a neo-húgycső és ezzel együtt a neo-phallus is.

Az eljárás kezdetén egy katétercsövet helyeznek el és a flap-eket eköré csavarva illesztik össze. Mindet gondosan helyezik el a természetes húgycsőtől kezdve a katéter köré és egymás mellé. Így a neo-húgycső teljesen bekeríti a katétert amely ál-csőként funkcionál amíg a neo-húgycső begyógyul és a "flap"-ek egy folyamatos csővé integrálódnak.

Ebben a szakaszban lényegében csak a bezárás marad. A felső résztől kezdve a herezacskó két felét és a neo-phallus törzsét összevarrják. Aztán a felső bőrt zárják le belértve az eredeti vagina bejáratot, a herezacskót és a neo-phallus törzsét is.

A beteg arra számíthat, hogy a katéter két hétig lesz bent mielőtt a sebész eltávolítja.

A mai napig az eljárással kapcsolatos fő problémák a néha fellépő here-implant kilökődés a varratoknál, ami függ a rendelkezésre álló szövet mennyiségétől és a szövet épségétől és vastagságától, a neo-húgycső kilökődése és fekélye, amely miatt néha tágítani kell amíg a szövetek alkalmazkodnak az új funkciójukhoz. Dr. Raphael mostanában kezdett a gyakorlatban kipróbálni egy másik újdonságot: a neo-húgycső szűkületének esélyét csökkenteni izom felhasználásával a neo-phallus kialakítása során. Ezt az új technikát most értékelik ki betegeknél. Bármilyen szükséges korrekciót elvégeznek hat hónapon belül.

Utoljára frissítve: szerda, 16 október 2013 15:58

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek